To słodkie, kokosowo-rumowe kulki z rodzynką. Przygotowywane najczęściej na Godni Świynta, są jednym z rodzajów ciasteczek cieszyńskich, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Składniki na ok. 25 ciasteczek: 40 g masła, 150 g cukru pudru, 2 ugotowane żółtka, 120 g kokosu, 2 łyżki rumu, polewa czekoladowa lub rodzynki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Gotujemy jajka na twardo, studzimy i oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem. Do masy dodajemy przetarte przez metalowe sito żółtka, kokos i 2 łyżki aromatycznego rumu. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kulki, palcem robimy dołeczek, do którego wkładamy rodzynkę lub wlewamy odrobinę roztopionej polewy. Władamy do lodówki na 2 godziny, później trzymamy w zimnym miejscu.
Jak narychtować:
Jajca warzimy na twardo. Jak bydom zimne, to same żółtka muszymy przetrzić bez metalowe cedzitko. Do miski wciepujymy miynki masło z pudercukrym i fajnie wyfyrlujymy. Dociepujymy żółtka, kokos i 2 łyżki fajnego rumu. Wyrobiomy rynkom na gładko masa i kulomy małe kulki. W kożdej kulce robiymy palcym dziurka i styrkomy tam rozynka abo wlywomy troszka szekuladowej polywy. Gotowe maszkety dowomy do lodówki, potym do zimnego.
9 października 2007 r. drobne ciasteczka cieszyńskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego, w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Więcej informacji na temat ważnych uroczystości rodzinnych oraz świąt dorocznych, zwyczajów, wierzeń oraz tradycyjnej, świątecznej kuchni przeczytasz w artykułach:
Słodkie orzechowe ule
Ule
Wigilijny stół
Siemieniotka – tradycyjna zupa wigilijna
Moczka, makówki i kompot z pieczek
Moczka
Makówki
Kompot z pieczek
łorzechowe rożki
Wigilijne wypędzanie "chroboka"
Gorzołka na zaloci chroboka we Wilijo
Wierzenia wigilijne
Historia bożonarodzeniowego drzewka
Kokoski – ciasteczka na Boże Narodzenie i odpust
Kawusie