Wino chabrowe to domowy napój przygotowywany z płatków chabra bławatka, czyli rośliny porastającej zboża i łąki od czerwca do sierpnia.
ze śląskiej ziemi
Wino chabrowe to domowy napój przygotowywany z płatków chabra bławatka, czyli rośliny porastającej zboża i łąki od czerwca do sierpnia.
W niejednym śląskim domu zachowała się stara metalowa forma do wypieku wielkanocnego ciasta w kształcie baranka, zająca lub kury.
Przepis na tradycyjną zupę wigilijną z dodatkiem wędzonych śliwek z pestkami. W niektórych domach dodawano też suszone jabłka i gruszki.
Smaczne, pachnące placki zrobione ze zwykłych składników, które zawsze mamy pod ręką. Sprawdźcie - są pyszne!
Ajerkoniak (niem. Eierkognak) to prosty i szybki do zrobienia domowy likier jajeczny, nazywany na Śląsku jajcówa lub jajco,
Październik i listopad to czas kiedy dojrzewają jesienne odmiany jabłek. To dobra okazja by przychlybić sie dzieckom chrupiącymi placuszkami.
Bryja z jabłkami to deser przygotowywany latem z papierówek, czyli aromatycznej odmiany jabłek.