Śląskie przepisy kulinarne

ze śląskiej ziemi

Rabarbar jest uprawiany do dziś w niektórych tradycyjnych ogródkach. Kiedyś ta jadalna bylina porastała wszystkie ogrodowe zakątki, rosła pod płotem i na skraju kompostu. 

Końcem maja, kiedy jeszcze nie było innych owoców, gospodynie piekły ciasto lub kołocz z rabarbrym, chętnie przygotowywały też rześki kompot o charakterystycznym smaku.

Maj to czas pełnego rozkwitu kwiatów mlycza, czyli mniszka lekarskiego. Warto wykorzystać jego lecznicze właściwości, przyrządzając smakowity miodek.

1 lutego 2008 r. wajecznica/smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Gotowe dania i potrawy.

21 sierpnia 2006 r. żur śląski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego, w kategorii: Gotowe dania i potrawy.

Image

Popularne w Boncloku

Ahoj.pro
Pismo folkowe
RIK
KulturaLudowa.pl
Jastrzebianie
Cafepads
logo_wh.png
Image
Zrealizowano przy pomocy środków budżetowych Miasta Jastrzębie-Zdrój w ramach: Stypendium dla osób zajmujących się twórczością artystyczną, upowszechnianiem kultury lub opieką nad zabytkami na rok 2018.

Projekt powstał jako forma promocji, popularyzacji oraz dokumentacji dziedzictwa kulturowego Śląska, a zwłaszcza gwary oraz zwyczajów żywieniowych.

Wszelkie prawa zastrzeżone | All rights reserved © 2019
Zaprojektowane z przez Ahoj.pro

Skontaktuj się

kontakt@bonclok.pl