Przepis na śledziową sałatkę warzywną to dobry pomysł na ciekawe danie inspirowane tradycyjną kuchnią śląską.
ze śląskiej ziemi
Przepis na śledziową sałatkę warzywną to dobry pomysł na ciekawe danie inspirowane tradycyjną kuchnią śląską.
Podany przepis na wiosenną zupę jest uniwersalny i swobodnie pokrzywę możemy zastąpić szczawiem lub lebiodą, która smakuje jak zupa z oberiby.
Ciasto z orzechami włoskimi jest proste, a jednocześnie zaskakuje chrupkością orzechów na wierzchu i aromatem miodowego spodu. Sprawdźcie sami!
W każdym domu ajerkuchy robi się trochę inaczej. Potrafią inaczej wyglądać i smakować. Dla jednych to grubsze naleśniki, dla innych placki lub racuchy.
Placki z blachy były dawniej popularnym daniem obiadowym. Często pieczono większą ilość placków i bywało, że zostawało kilkanaście sztuk.
Kokoski, czyli kokosanki, to ten rodzaj ciasteczek cieszyńskich, który jest chętnie przygotowywany z okazji różnych świąt.
Dawniej by nakarmić całą liczną rodzinę przygotowywano smażonke z dodatkiem mąki i mleka. Składniki te znacznie zwiększały jej objętość.
Doskonałym przykładem na smaczne i zdrowe danie jest wiosenna zupa ziemniaczana z dodatkiem bluszczyku kurdybanka, nazywanego na Śląsku kondrotkiem.