Ajerkoniak (niem. Eierkognak) to prosty i szybki do zrobienia domowy likier jajeczny, nazywany na Śląsku jajcówa lub jajco,
ze śląskiej ziemi
Ajerkoniak (niem. Eierkognak) to prosty i szybki do zrobienia domowy likier jajeczny, nazywany na Śląsku jajcówa lub jajco,
Październik i listopad to czas kiedy dojrzewają jesienne odmiany jabłek. To dobra okazja by przychlybić sie dzieckom chrupiącymi placuszkami.
Bryja z jabłkami to deser przygotowywany latem z papierówek, czyli aromatycznej odmiany jabłek.
Kartoflonka to prosta i sycąca zupa ziemniaczana. Gospodynie serwowały ją na beztydziyń, najczęściej w okresie jesieni i zimy.
Cwibak, czyli sucharki w charakterystycznym niebieskim opakowaniu, kupowało się w geszefcie, czyli w sklepie.
Prosta, szybka, zdrowa i smaczna zupa, jedzona dawniej w śląskich domach na beztydziyń.
To prosta, szybka, smaczna i bardzo sycąca potrawa z ziemniaków i kiszonej kapusty – prawdziwy rarytas śląskiej kuchni!
Pasta śledziowa to stary, prosty, i co najważniejsze, smaczny pomysł na dodatek do kanapek, który warto wypróbować!