Moczka, czyli słodki deser z namoczonego piernika, kompotów i bakalii, to niekwestionowana królowa zimowego świętowania na Śląsku.
Co nowego w Bonclok.pl
Moczka, czyli słodki deser z namoczonego piernika, kompotów i bakalii, to niekwestionowana królowa zimowego świętowania na Śląsku.
O pieczkach, czyli suszonych owocach rozmawialiśmy z Katarzyną Gubałą z Horeca Trends.
O zwyczajach barbórkowych i pracy górników w Jastrzębiu i na Śląsku w rozmowie z Kamilem Budniokiem.
Dejcie pozór! 10 grudnia gościliśmy w szoł tok Izoldy Czmok. Udało się też pozdrowić największych fanów Izoldy, czyli dziadka Alberta i ciocię Renię:)
Miło nam Was poinformować, że tego lata rozpoczęliśmy współpracę z Księgarnią Orbita.
Od 18 lipca w Księgarni Sowa w Żorach dostępna jest książka „Pełny bonclok. Tradycje kulinarne w podmiejskich dzielnicach Jastrzębia-Zdroju”.
24 czerwca 2023 r. byliśmy z „Pełnym bonclokiem” na imprezie „Szarotki – Piknik z Charlottą” w Rydułtowach, który odbył się w ramach Festiwalu Górnej Odry.