Zupa z oberiby, czyli z kalarepy to przykład smacznego, zdrowego i pożywnego dania sezonowego, które jest przygotowywane na Śląsku od pokoleń.
na śląskiej ziemi
Zupa z oberiby, czyli z kalarepy to przykład smacznego, zdrowego i pożywnego dania sezonowego, które jest przygotowywane na Śląsku od pokoleń.
Placki ziemniaczane na słodko czy słono? Przyjrzyjmy się jak wiele wersji tego dania jadano dawniej na Śląsku.
Dania przygotowywane latem musiały być łatwe i szybkie do przygotowania, ale także kaloryczne, dające energię do pracy i schładzające organizm.
Zwyczaj picia kawy był znany w Polsce dopiero od XVIII wieku, zaś na wsiach upowszechnił się jeszcze później.
Przełom marca i kwietnia to czas, kiedy w przydomowych ogródkach i szklarniach można zbierać już pierwsze plony.
Niegdyś posiadanie choć jednej krowy w przydomowym gospodarstwie było świadectwem zamożności.
Niegdyś najbardziej popularnym warzywem, obok ziemniaków, była kapusta spożywana niemal na co dzień przez kilkunastoosobową rodzinę.
Typowo śląskim daniem mięsnym są do dziś karbinadle podawane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Karbinadle, czyli kotlety mielone, są nazywane także karminadlami lub kardinadlami.