Dania przygotowywane latem musiały być łatwe i szybkie do przygotowania, ale także kaloryczne, dające energię do pracy i schładzające organizm.
na śląskiej ziemi
Dania przygotowywane latem musiały być łatwe i szybkie do przygotowania, ale także kaloryczne, dające energię do pracy i schładzające organizm.
Zwyczaj picia kawy był znany w Polsce dopiero od XVIII wieku, zaś na wsiach upowszechnił się jeszcze później.
Przełom marca i kwietnia to czas, kiedy w przydomowych ogródkach i szklarniach można zbierać już pierwsze plony.
Niegdyś posiadanie choć jednej krowy w przydomowym gospodarstwie było świadectwem zamożności.
Niegdyś najbardziej popularnym warzywem, obok ziemniaków, była kapusta spożywana niemal na co dzień przez kilkunastoosobową rodzinę.
Typowo śląskim daniem mięsnym są do dziś karbinadle podawane z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Karbinadle, czyli kotlety mielone, są nazywane także karminadlami lub kardinadlami.
Gwarowe słowo harynek wywodzi się od niemieckiego Hering i oznacza nic innego jak śledzia.
Do dziś Ślązacy słyną ze swojej oszczędności i widoczne jest to mocno w codziennym menu tradycyjnych potraw.