Podczas odpustów parafialnych na Śląsku można kupić na straganach maszkety, czyli słodkie smakołyki przygotowane specjalnie na tę okazję.
Najbardziej popularne to: pierniki, anyżki, kokoski, futermeloki, makrony, kolorowe floki, marcepanowe kartofelki, tabulki zozworu. Szczególnie lubiane są makrony. W zależności od miejsca dodaje się do nich prażone i mielone hawerfloki, mielone mandle, wiórki kokosowe lub bułkę tartą.
A może podejmiecie wyzwanie i sami upieczecie takie makrony? Podajemy przepis na te łodpustowe maszkety w wersji z bułką tartą. Przepis jest wyjątkowo szybki i prosty!
Przepis na makrony odpustowe
Składniki: 5 białek, szczypta soli, 200 g cukru pudru, 200 g bułki tartej, kilka kropel olejku migdałowego
Sposób przygotowania:
W misce ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier puder i kilka kropel olejku migdałowego. Ubijamy do dokładnego połączenia składników, a następnie dodajemy partiami bułkę tartą, cały czas mieszając. Dużą łyżką kładziemy masę na ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 180°C.
Jak narychtować?
We misce ubijomy biułtko, ku tymu dowomy cudercuker i pora kropel łolejku z mandli. Ubijomy i po troszce dowomy bułka tarto, cołki czas miyszajonc. Łyżką ukłodomy na blasze z papiórym do piyczynio kupki ciasta. Piekymy kole piytnoście minut w tymperaturze 180 stopni.Fertig!