Najbardziej charakterystycznym śląskim ciastem wypiekanym z okazji świąt rodzinnych i dorocznych jest kołocz.
Kołocz to pulchne, złociste, aromatyczne ciasto, wyjątkowo sprężyste, z rumianą, wypieczoną kruszonką, o słodkim, maślanym smaku, z nadzieniem serowym oraz makowym. Unoszący się zapach świeżego ciasta drożdżowego bezsprzecznie zwiastował zbliżający się dzień wesela. Do dnia dzisiejszego kołocz to warunek podstawowy przedweselnych zwyczajów naszego regionu. To wspólny mianownik ślonskigo świyntowanio!
Kołocz piecze się nie tylko przed weselem, ale również pojawia się on na stołach przy okazji różnych uroczystości – świąt, urodzin, komunii czy odpustów. Wśród nowych wymyślatych ciast, kolorowych torcików, kremowych kopców, budyniowo-kokosowych deserów trudno znaleźć drugie takie, które szybciej znikałoby ze świątecznego stołu. Z powodu braku czasu przedweselne kołocze najczęściej zamawia się w piekarni albo u cukiernika. A szkoda! Gdyż tak, jak walczymy o ocalenie i zagospodarowanie terenów pokopalnianych, tak może powinniśmy powalczyć o ocalenie od zapomnienia tradycyjnej receptury na kołocz ?
Więcej artykułów związanych z kołoczem i świętowaniem na Śląsku:
Chodzyni z kołoczym, czyli śląski zwyczaj przedweselny
Bonkawa, czyli kawa na Śląsku
I Komunia Święta i Konfirmacja
Gyburstag, czyli świętowanie urodzin na Śląsku
Odpust parafialny