Kawa, herbata i kakao to trio, które od pokoleń zapewnia chwile relaksu. Czym zastępowano je w czasach, kiedy te rarytasy były nieznane i drogie.
na śląskiej ziemi
Kawa, herbata i kakao to trio, które od pokoleń zapewnia chwile relaksu. Czym zastępowano je w czasach, kiedy te rarytasy były nieznane i drogie.
Rozmowa z Jankiem Niesłańczykiem - domowym piwowarem z Bzia, twórcą „Browaru Domowego Pod Dzikim Bzem”.
Kuchnia zero waste to podejście do gospodarowania produktami spożywczymi, dążące do niemarnowanie jedzenia.
Dawniej zimy były bardziej mroźne i śnieżne. Grudzień niemal gwarantował opad śniegu, który nie topniał, tylko leżał aż do marca, a śniega ino dopadowało.
Moja babcia Ruta Dziadek była szwoczkom, czyli krawcową. Babcia urodziła się w 1935 r. w Bziu, w rodzinie Wopienik.
Lauba to ganek, drewniany przedsionek osłaniający główne wejście do domu. Nazwa, funkcjonująca na Śląsku, pochodzi od niemieckiego słowa Laube i oznacza altanę lub podcień.
W 1949 r. rząd rozpoczął na polskich wsiach proces kolektywizacji i upaństwawiania gospodarstw rolnych.
Dawniej Bzie, będące dziś sołectwem Jastrzębia-Zdroju, dzieliło się na kilka odrębnych jednostek: Bzie Górne, Średnie, Dolne i Zameckie.