Kuchnia zero waste to podejście do gospodarowania produktami spożywczymi, dążące do niemarnowanie jedzenia.
na śląskiej ziemi
Kuchnia zero waste to podejście do gospodarowania produktami spożywczymi, dążące do niemarnowanie jedzenia.
Dawniej zimy były bardziej mroźne i śnieżne. Grudzień niemal gwarantował opad śniegu, który nie topniał, tylko leżał aż do marca, a śniega ino dopadowało.
Moja babcia Ruta Dziadek była szwoczkom, czyli krawcową. Babcia urodziła się w 1935 r. w Bziu, w rodzinie Wopienik.
Lauba to ganek, drewniany przedsionek osłaniający główne wejście do domu. Nazwa, funkcjonująca na Śląsku, pochodzi od niemieckiego słowa Laube i oznacza altanę lub podcień.
W 1949 r. rząd rozpoczął na polskich wsiach proces kolektywizacji i upaństwawiania gospodarstw rolnych.
Dawniej Bzie, będące dziś sołectwem Jastrzębia-Zdroju, dzieliło się na kilka odrębnych jednostek: Bzie Górne, Średnie, Dolne i Zameckie.
Ruchy migracyjne, spowodowane rozwojem przemysłu węglowego, wymusiły konieczność rozbudowy zaplecza mieszkaniowego dla przybywających do pracy górników.
W 1919 r. w miejscowości Moszczenica, będącej dziś sołectwem Jastrzębia-Zdroju, wybudowano niewielką kolonię górniczą.