Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy po raz pierwszy wyganiano bydło na pastwiska.
na śląskiej ziemi
Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy po raz pierwszy wyganiano bydło na pastwiska.
Kuchnia była głównym pomieszczeniem w tradycyjnych domach wiejskich oraz symbolem domowego ogniska.
W tradycyjnych śląskich kuchniach znajdował się piec kaflowy z blachom, czyli stalowymi płytami. Służył on do gotowania posiłków, wypieku chleba, a także do ogrzewania pomieszczenia.
Tradycyjne kiszenie kapusty było kiedyś ważnym, a wręcz rytualnym wydarzeniem w życiu społeczności wiejskiej.
Ziemniaki sadziło się w kwietniu lub maju. Koń ciągnął maszynke do robienia rzondków. Za nim szli ludzie i wsadzali ziemniaki do bruzdy.
Na przełomie XIX i XX wieku oraz na początku ubiegłego stulecia beztydziyń jedzono niewielkie ilości mięsa.
Zanim upowszechniły się lodówki, zapasy jedzenia poddawane były konserwacji. Głównymi sposobami na wydłużanie terminu przydatności do spożycia żywności były:
Słowo bonclok pochodzi od niemieckiej nazwy Bolesławca (Bunzlau), gdzie od XVI wieku do dziś produkuje się wyroby ceramiczne, także garnki kamionkowe o różnych kształtach i rozmiarach.