Kawa, herbata i kakao to trio, które od pokoleń zapewnia chwile relaksu. Czym zastępowano je w czasach, kiedy te rarytasy były nieznane i drogie.
Obrzędy, zwyczaje, wierzenia i codzienność
Kawa, herbata i kakao to trio, które od pokoleń zapewnia chwile relaksu. Czym zastępowano je w czasach, kiedy te rarytasy były nieznane i drogie.
Rozmowa z Jankiem Niesłańczykiem - domowym piwowarem z Bzia, twórcą „Browaru Domowego Pod Dzikim Bzem”.
Kuchnia zero waste to podejście do gospodarowania produktami spożywczymi, dążące do niemarnowanie jedzenia.
Dawniej zimy były bardziej mroźne i śnieżne. Grudzień niemal gwarantował opad śniegu, który nie topniał, tylko leżał aż do marca, a śniega ino dopadowało.
Garść wspomnień mieszkańców Jastrzębia dotyczących corocznych wędrówek Romów przez tutejsze ziemie.
Słodycze z dawnych lat – czy to smaki, które przeszły do lamusa? Niekoniecznie! Jakie słodkości uwielbiały kiedyś dzieci?
Marianna Podeszwa była inicjatorką życia kulturalnego w powojennym Jastrzębiu. Założyła Zespół Teatralny, którego była reżyserką oraz autorką scenariuszy.
Moja babcia Ruta Dziadek była szwoczkom, czyli krawcową. Babcia urodziła się w 1935 r. w Bziu, w rodzinie Wopienik.