Kuchnia zero waste to podejście do gospodarowania produktami spożywczymi, dążące do niemarnowanie jedzenia.
Obrzędy, zwyczaje, wierzenia i codzienność
Kuchnia zero waste to podejście do gospodarowania produktami spożywczymi, dążące do niemarnowanie jedzenia.
Dawniej zimy były bardziej mroźne i śnieżne. Grudzień niemal gwarantował opad śniegu, który nie topniał, tylko leżał aż do marca, a śniega ino dopadowało.
Garść wspomnień mieszkańców Jastrzębia dotyczących corocznych wędrówek Romów przez tutejsze ziemie.
Słodycze z dawnych lat – czy to smaki, które przeszły do lamusa? Niekoniecznie! Jakie słodkości uwielbiały kiedyś dzieci?
Marianna Podeszwa była inicjatorką życia kulturalnego w powojennym Jastrzębiu. Założyła Zespół Teatralny, którego była reżyserką oraz autorką scenariuszy.
Moja babcia Ruta Dziadek była szwoczkom, czyli krawcową. Babcia urodziła się w 1935 r. w Bziu, w rodzinie Wopienik.
Zgodnie z tradycją ustrojone bożonarodzeniowe drzewka prezentowano w centralnym miejscu w izbie aż do święta Trzech Króli (6 stycznia) lub do Matki Boskiej Gromniczej (2 lutego).
Lauba to ganek, drewniany przedsionek osłaniający główne wejście do domu. Nazwa, funkcjonująca na Śląsku, pochodzi od niemieckiego słowa Laube i oznacza altanę lub podcień.