Podczas odpustów parafialnych na Śląsku można kupić na straganach maszkety, czyli słodkie smakołyki przygotowane specjalnie na tę okazję.
na śląskiej ziemi
Podczas odpustów parafialnych na Śląsku można kupić na straganach maszkety, czyli słodkie smakołyki przygotowane specjalnie na tę okazję.
Z czasów naszych słowiańskich przodków, a najprawdopodobniej nawet wcześniejszych, pochodzi tradycja spożywania maku w formie obrzędowych potraw.
11 listopada przypada dzień św. Marcina. Dawniej świętowano w tym dniu ostatki przed adwentowym poszczeniem, które rozpoczynało się już 40 dni przed Świętami Bożego Narodzenia.
Używanie drogich, importowanych przypraw było dawniej zarezerwowane dla kuchni wyższych stanów.
Do dziś w niektórych śląskich wsiach i miejscowościach powszechnie znany jest zwyczaj pieczenia specjalnego ciasta wielkanocnego, zwanego świyncelnikiem.
Po sześciu tygodniach ścisłej postnej diety wszyscy mieli już dosyć monotonnej strawy i z niecierpliwością czekali na wesoły i suty czas Świąt Wielkanocnych, zwanych Paschą.
Na całym Śląsku mięso wieprzowe i jego przetwory, zwłaszcza smalec, uchodziły za bardzo pożywne, zdrowe i smaczne.
Przepisów na cieszyńskie ciasteczka, przygotowywane na święta i wesela jest bardzo wiele. W każdym domu rychtuje (przygotowuje) się je według rodzinnych receptur.