Zupa z oberiby, czyli z kalarepy to przykład smacznego, zdrowego i pożywnego dania sezonowego, które jest przygotowywane na Śląsku od pokoleń.
Składniki: 2 l wody, kości wieprzowe lub wołowe, 4 kalarepy z liśćmi, 3 ziemniaki, 1 marchewka, sól, pieprz i kminek do smaku, 3 jajka, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, świeży koper
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar na kościach wołowych lub wieprzowych. Świeże kalarepy obrać i pokroić razem z liśćmi. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać warzywa do wywaru, doprawić solą, pieprzem i kminkiem według smaku i upodobań. Gotować do czasu aż warzywa zmiękną, wówczas wyjąć kości, obrać mięso, pokroić i dodać z powrotem do zupy. W kubku rozmieszać jajka i wlać je do gotującej się zupy, mieszając. Można też dodać oddzielnie białko i żółtka, zamieszać w zupie, wtedy będą w niej pływać białe i żółte cząstki jajek. Na koniec dodać zahartowaną gorącym płynem kwaśną śmietanę wymieszaną z mąką. Dodać pokrojony świeży koperek, zaczekać chwilę aż chwilę się znów zagotuje i gotowe – można jeść! Smacznego!
Jak narytować?
Łowiynzi abo świński kości wciepać do wielkigo gorka z zimnom wodom i uwarzić. Sztyry oberiby łobrać i pokroć z liściami. Sztyngle z oberiby wyciepnońć, bo bydom twarde. Ziymioki łoszkrobać i pokroć w kostka. Do wywaru wciepać oberiba, ziymioki, jedno potrzito, mało marekwia, doprawić do szmaku solom, korzynim i dosuć ziorka kminku. Jak cołko gymiza bydzie już miynko, to trza wyciongnońć kości ze zupy, łobrać miynso, pokroć i wciepać nazod do gorka. Potym rozfyrlać we szolce ze trzi jajca, poczakać aż zupa zewre, wloć i poczkac aż zrobiom sie twarde farfocle z jajca. Idzie tyż wloć łoddzielnie biołko i zółto i wyfyrlać- w tynczas strzympy bydom żółte i biołe na przemian. Na koniec rozfyrlać w szolce śmietonka z monkom i doloć do zupy. Dociepać pokrotego zielonego koperku, poczkać aż bulknie ze trzi razy i fertig – idzie jeś!