Przełom marca i kwietnia to czas, kiedy w przydomowych ogródkach i szklarniach można zbierać już pierwsze plony.

Nowalijki to wiosenne warzywa, za których smakiem tęsknimy przez całą zimę. Warto sięgać po młode warzywa i zioła, ponieważ mają świeży, wyrazisty smak oraz są źródłem witamin i mikroelementów. Ich smakiem możemy się cieszyć od marca lub kwietnia, w zależności od pogody w danym roku.

Na wiosna z fribeta i z zegródki idzie rwać szałot, radiski i rukola. Na sznita z hauskyjzom abo wusztym bydom jak znod.

Wiosenne warzywa: sałata, szczypiorek, pietruszka, lubczyk, zielony koperek, rukola. Fot. Anna Lerch-Wójcik
Wiosenne warzywa: sałata, szczypiorek, pietruszka, lubczyk, zielony koperek, rukola. Fot. Anna Lerch-Wójcik

 

Do biołego syra elegancko pasuje pokroty sznytloch, zielony koperek abo inno świyżo, woniajonco zielina, jak maryjonek abo tymianek. 

Idealny na kanapkę twaróg ze szczypiorkiem, koperkiem i ziołami. Fot. Anna Lerch-Wójcik
Idealny na kanapkę twaróg ze szczypiorkiem, koperkiem lub ziołami. Fot. Anna Lerch-Wójcik


Pokroty sznytloch musi być do świontecznej smażonki ze szpyrkami.
Do nugelzupy na niedziela idzie ciepnyć maga i pokroto pietruszka.
Ze świyżej miynty i melisy zalotej wrzawom wodom momy fajny tyj.

Wiosenne zioła: melisa, mięta, tymianek i majeranek, dodatkowo stokrotki i kwiat mlecza. Fot. Anna Lerch-Wójcik
Wiosenne zioła: melisa, mięta, tymianek i majeranek, dodatkowo stokrotki i kwiat mlecza. Fot. Anna Lerch-Wójcik


Kole aprila pod płotym abo na kompoście już pewnikiym bydzie rosnył rabarber – nojlepszy na kompot i ciasto.

 

Inne wiosenne artykuły:

Zbieramy wiosenne zioła
Pierwsze wiosenne prace polowe
Pierwszy wiosenny wypas bydła
W maju jak w raju
Kompot z rabarbru
Ciasto z rabarbrym
Miodek majowy