Przełom marca i kwietnia to czas, kiedy w przydomowych ogródkach i szklarniach można zbierać już pierwsze plony.
Nowalijki to wiosenne warzywa, za których smakiem tęsknimy przez całą zimę. Warto sięgać po młode warzywa i zioła, ponieważ mają świeży, wyrazisty smak oraz są źródłem witamin i mikroelementów. Ich smakiem możemy się cieszyć od marca lub kwietnia, w zależności od pogody w danym roku.
Na wiosna z fribeta i z zegródki idzie rwać szałot, radiski i rukola. Na sznita z hauskyjzom abo wusztym bydom jak znod.
Do biołego syra elegancko pasuje pokroty sznytloch, zielony koperek abo inno świyżo, woniajonco zielina, jak maryjonek abo tymianek.
Pokroty sznytloch musi być do świontecznej smażonki ze szpyrkami.
Do nugelzupy na niedziela idzie ciepnyć maga i pokroto pietruszka.
Ze świyżej miynty i melisy zalotej wrzawom wodom momy fajny tyj.
Kole aprila pod płotym abo na kompoście już pewnikiym bydzie rosnył rabarber – nojlepszy na kompot i ciasto.
Inne wiosenne artykuły:
Zbieramy wiosenne zioła
Pierwsze wiosenne prace polowe
Pierwszy wiosenny wypas bydła
W maju jak w raju
Kompot z rabarbru
Ciasto z rabarbrym
Miodek majowy