Maj to czas pełnego rozkwitu kwiatów mlycza, czyli mniszka lekarskiego. Warto wykorzystać jego lecznicze właściwości, przyrządzając smakowity miodek.

Zagotowany w słoiczkach posłuży nam w zimie dla wzmocnienia odporności oraz złagodzenia objawów przeziębienia.

Składniki: 300 kwiatków mniszka lekarskiego, woda, 0,5 kg cukru, sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Zbieramy 300 dorodnych kwiatów mniszka lekarskiego. Nie płuczemy, ale wsypujemy je do miski i  wystawiamy na słońce, żeby wszystkie robaczki pouciekały. Przesypujemy do garnka i zalewamy taką ilością wody, żeby przykryło kwiatki. Gotujemy około pół godziny, zdejmujemy z pieca i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy kwiaty, a płyn wlewamy z powrotem do garnka. Dosypujemy pół kilograma cukru i dodajemy sok z cytryny do smaku. Gotujemy nektar na małym ogniu bez przykrycia około dwie godziny, aż płyn stanie się gęsty i będzie miał konsystencję syropu. Miodek przelewamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy. 

Można go jeść łyżeczką, dolewać do herbaty zamiast cukru, czy miodu pszczelego lub posmarować nim kromkę chleba z masłem. W zimie będzie idealny na kaszel i katar. 

Nazbierane kwiaty mlycza, czyli mniszka lekarskiego. Fot. Anna Lerch-Wójcik
Nazbierane kwiaty mlycza, czyli mniszka lekarskiego. Fot. Anna Lerch-Wójcik

Jak narychtować?

Pozbiyrać trzista hrubych kwiotków mlycza, wysuć do miski i dać na słońce, coby wszyski chroboki powylazowały. Bez płukanio przesuć do gorka i zaloć wodom, ino tela, coby przikryło kwiotki. Warzić kole pół godziny. Symnyć z łognia i łostawić na noc. Potym przecedzić bez cedzitko i przeloć nazod do gorka. Dosuć pół kila cukru i trocha zoftu z cytrony do szmaku. Warzić na lekim łogniu bez dekla kole dwie godziny, aż sie złonaczy tyngi syrop. Rozloć do małych krauzek i zakryńcić dekelkami. Miodek je nojlepszy bez zima na kuckani abo ryma. Idzie go jeś łyżyczkom, doloć do tyju abo poszmarować sznitka chleba z masłym.