Jesień i zima to czas większej podatności na przeziębienia. Aby przygotować się na nadejście sezonu infekcji, warto już wcześniej zadbać o zahartowanie organizmu.

Jako prewencję przed infekcjami oraz sposób na podniesienie odporności nasze babcie przygotowywały rozgrzewające dania z czosnkiem, a zwłaszcza brołtzupe.

Brołtzupa. Fot. Anna Lerch-Wójcik
Brołtzupa. Fot. Anna Lerch-Wójcik

Sprawdza się także wypicie herbaty z miodem i cytryną lub tzw. „tyju z czoskiym”, czyli ciepłej, osłodzonej herbaty z dodatkiem spirytusu;) Dzieciom warto zaaplikować napój z gorącego mleka z dodatkiem czosnku i miodu. Dawniej obowiązkowo podawano tran – zmorę wszystkich dzieci.

Dawniej porą jesienno-zimową spożywano dużo kiszonek, zwłaszcza pod postacią kiszonej kapusty i ogórków. Są one nieocenionym źródłem witaminy C, a także utrzymują  prawidłową mikroflorę jelit, która dobrze wpływa na odporność organizmu. Podobne działanie wykazują fermentowane produkty mleczne. Przez cały rok chętnie spożywano duże ilości kiszki i maślonki.

Zasmażana kiszona kapusta z kminkiem. Fot. Anna Lerch-Wójcik
Zasmażana kiszona kapusta z kminkiem. Fot. Anna Lerch-Wójcik

Od dawien dawna znane są antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne właściwości czosnku, cebuli, chrzanu oraz miodu, które stanowią naturalne antybiotyki.

Ważne jest dostosowanie stroju do pogody. Nie przegrzewamy organizmu, jednak dbamy o ubiór stosowny do panującej aury. Organizm hartowano dawnej poprzez mycie w zimnej wodzie i rozcieranie skóry aż do czerwoności.

Zioła stanowią doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Fot. Marcin Wójcik
Zioła stanowią doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Fot. Marcin Wójcik

Na jesiyń zaczyno sie łoszkliwo pogoda: robi sie zima, padze deszcz i wieje zimny wiater. Wtynczas jak sie idzie na pole trza łoblyc ciepło jakla abo kabot. Chłopy wciongajom spodnioki, a baby rajtuzy. Na szłapy dobrze łoblyc ciepłe fuzekle i szczewiki. Na łeb hut abo plyjd”.

Więcej informacji o tradycyjnych, domowych sposobach na zachowanie zdrowia i wzmocnienie organizmu:

Z babcinej apteczki na przeziębienie
Miodek majowy
Wodzionka – najbardziej rozgrzewająca zupa
Kiszenie kapusty