Jesień i zima to czas większej podatności na przeziębienia. Aby przygotować się na nadejście sezonu infekcji, warto już wcześniej zadbać o zahartowanie organizmu.
Jako prewencję przed infekcjami oraz sposób na podniesienie odporności nasze babcie przygotowywały rozgrzewające dania z czosnkiem, a zwłaszcza brołtzupe.
Sprawdza się także wypicie herbaty z miodem i cytryną lub tzw. „tyju z czoskiym”, czyli ciepłej, osłodzonej herbaty z dodatkiem spirytusu;) Dzieciom warto zaaplikować napój z gorącego mleka z dodatkiem czosnku i miodu. Dawniej obowiązkowo podawano tran – zmorę wszystkich dzieci.
Dawniej porą jesienno-zimową spożywano dużo kiszonek, zwłaszcza pod postacią kiszonej kapusty i ogórków. Są one nieocenionym źródłem witaminy C, a także utrzymują prawidłową mikroflorę jelit, która dobrze wpływa na odporność organizmu. Podobne działanie wykazują fermentowane produkty mleczne. Przez cały rok chętnie spożywano duże ilości kiszki i maślonki.
Od dawien dawna znane są antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne właściwości czosnku, cebuli, chrzanu oraz miodu, które stanowią naturalne antybiotyki.
Ważne jest dostosowanie stroju do pogody. Nie przegrzewamy organizmu, jednak dbamy o ubiór stosowny do panującej aury. Organizm hartowano dawnej poprzez mycie w zimnej wodzie i rozcieranie skóry aż do czerwoności.
„Na jesiyń zaczyno sie łoszkliwo pogoda: robi sie zima, padze deszcz i wieje zimny wiater. Wtynczas jak sie idzie na pole trza łoblyc ciepło jakla abo kabot. Chłopy wciongajom spodnioki, a baby rajtuzy. Na szłapy dobrze łoblyc ciepłe fuzekle i szczewiki. Na łeb hut abo plyjd”.
Więcej informacji o tradycyjnych, domowych sposobach na zachowanie zdrowia i wzmocnienie organizmu:
Z babcinej apteczki na przeziębienie
Miodek majowy
Wodzionka - przepis
Wodzionka – najbardziej rozgrzewająca zupa
Kiszenie kapusty