W pamięci najstarszych Ślązaków zachowały się jeszcze pewne zakazy i nakazy, które obowiązywały w Dniu Zadusznym.
Obrzędy, zwyczaje, wierzenia i codzienność
W pamięci najstarszych Ślązaków zachowały się jeszcze pewne zakazy i nakazy, które obowiązywały w Dniu Zadusznym.
Jeszcze po II wojnie światowej 2 listopada oficjalnie świętowano w Polsce Dzień Zaduszny, obecnie główne uroczystości kościelne odbywają się 1 listopada, w dniu Wszystkich Świętych.
W kościele ewangelickim na Śląsku, podobnie jak w większości kościołów protestanckich, obchodzone jest Święto Dziękczynne za Żniwa.
Ważnym elementem obrzędowości dożynkowej są wielkie, misterne i budzące zachwyt wieńce żniwne, pod postacią koron lub wianków.
Uroczyste zakończenie żniw, zwane na Śląsku żniwniokiem lub żniwnym, to tradycyjne, doroczne święto plonów oraz chleba.
Na dawnym Śląsku rok szkolny toczył się według niemieckiego kalendarza i rozpoczynał się 1 kwietnia. Do dziś przetrwał zwyczaj obdarowywania piyrszoków tytom.
Połowa sierpnia to ukoronowanie sezonu najbardziej intensywnych prac rolniczych. Wówczas już najczęściej gospodarze byli po żniwach.
Zioła, kwiaty i inne rośliny, zanoszone do kościoła ku czci Maryi na święto Matki Boskiej Zielnej (15 sierpnia), były symbolicznym dziękczynieniem za plony rolne.