Wino chabrowe to domowy napój przygotowywany z płatków chabra bławatka, czyli rośliny porastającej zboża i łąki od czerwca do sierpnia.

Jest to aromatyczny, słodko-kwaśny, orzeźwiający, naturalnie gazowany napój. Napitek z farbiczków, czyli chabrów, to bardziej musująca oranżadka niż wino, choć poddany fermentacji posiada minimalną zawartość alkoholu.

Napój pojawia się we wspomnieniach starszych mieszkańców. Pito go zwłaszcza podczas żniw, ponieważ skutecznie gasił pragnienie w upalne dni. Po przyrządzeniu i zamknięciu w szklanych butelkach lub słoikach, stawiano go w ciepłym, nasłonecznionym miejscu, np. na parapecie w oknie lub pod płotem i po odczekaniu ok. 10 - 14 dni był gotowy do picia.

Składniki: 1 l płatków chabrów, 12 łyżeczek cukru, 1 l wody

Sposób przygotowania: 
Zbieramy kwiaty chabrów, z ekologicznego, wolnego od zanieczyszczeń stanowiska. Oddzielamy płatki od zielonych części i przekładamy  do szklanej butelki. Przygotowujemy roztwór wody z cukrem i zalewamy nim chabry. Zamykamy butelkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-12 dni, co jakiś czas wstrząsamy. Płyn zacznie zmieniać kolor od lekko różowego, przez fioletowy po piękny, różowozłoty. Po upływie tego czasu napój jest gotowy do picia! Smacznego orzeźwienia!

Jak narychtować?
Zbiyromy kwiotki z farbiczków i obszkubujymy płatki. Dowomy do flaszki, zalywomy wodom z cukrym. Zamykomy i dowomy z ciepłe miejsce. Jak nom sie spomni to miyszomy. Terozki muszymy ino poczkać kole dwa tydnie i idzie pić! Pyrsk!


Polecamy także inne artykuły:

Ciasto z pozimkami i borówkami
Kompot z rabarbru
Oberiba i blumenkol, czyli warzywa i dania sezonowe
Sezonowo znaczy zdrowo – owoce w śląskim jadłospisie
Kurka czy kogucik, czyli zabawy dla dzieci na lato
Ajntopf