W niejednym śląskim domu zachowała się stara metalowa forma do wypieku wielkanocnego ciasta w kształcie baranka, zająca lub kury.

Taki wielkanocny wypiek będzie rewelacyjną dekoracją wielkanocnego stołu. Ciasto chlebowe, drożdżowe lub na babkę piaskową – to od nas zależy czym wypełnimy formę.
My polecamy dzisiaj starą, sprawdzoną recepturę na ciasto babkowe od pani Magdaleny Humaniuk z Moszczenicy Śl. Pani Magda przekonuje, że przepis jest bardzo uniwersalny, a ciasto zawsze wychodzi. Można go wykorzystać do wypieku wielkanocnych babek, ale też na zisty ku kawie przez cały rok – wtedy pieczemy go w zwykłej formie babkowej lub keksówce. Do ciasta możemy dodać startą skórkę cytrynową, polać gotową babkę lukrem z soku z cytryny i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy. Inna wersja to babka dwukolorowa - wystarczy podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao. Świetnie smakuje także babka z dodatkiem bananów.
Producentem żeliwnych foremek, wykorzystywanych w niejednym śląskim domu, była cieszyńska odlewnia metali, działająca od lat międzywojennych.

 

Ciasto babkowe na baranka

Składniki: 3 jajka, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno z wodą, dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy dokładnie ok. 5 minut. Do miski z masą przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Formę na baranka smarujemy lekko masłem. Ważne, żeby natłuścić wszystkie zagłębienia. Wlewamy masę do formy zostawiając ok. 2 cm od górnej krawędzi i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie musimy sprawdzić czy ciasto jest już upieczone. W tym celu wbijamy delikatnie drewniany patyczek i jeśli jest on suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe. Wyjmujemy baranka z pieca i czekamy aż ciasto wystygnie, po tym czasie rozkręcamy formę i delikatnie wyjmujemy baranka. Gotowego baranka możemy posypać cukrem pudem, na szyi zawiązać czerwoną wstążeczkę. Za oczy doskonale posłużą goździki lub ziarenka kawy. Do dekoracji możemy użyć również gałązek bukszpanu.

Jak narychtować?
Biułtka ubijomy z wodom na sztywno. Ku tymu dowomy żółtka i cuker i zaś ubijomy. Do miski dowomy przesioto monka z bakpulwrym. Fyrlomy po leku. Na somiuśki koniec wlywomy łolyj i zaś fyrlomy. Piykarok nagrzywomy na 160 stopni. Forma na baranka szmarujymy masłym i przelywomy ciasto, ale ni pod som wiyrch, ino kole dwa cyntymetry niżyj, coby ciasto sie nie wyloło jak podrośnie. Dowomy do piykaroka i piyczymy kole godziny. Forma z barankiem wyciongomy z pieca, czekomy aż łochłódnie, potym rozkryncomy forma i po lekuśku wyjmujymy baranka. Gotowego baranka mogymy posuć pudercukrym, łostroić czerwonom szlajfkom, bukszpanym a za łoczy da ziorka kawy abo  grzebyczki.

 

Czytaj więcej o tradycjach wielkanocnych na Śląsku:

Zwyczaje wielkanocne na Śląsku
Świyncelnik - wielkanocny przysmak z Połomi
Śląski stół wielkanocny
Zista wielkanocno