Latem gospodynie chętnie serwowały swoim domownikom zupy z warzyw, pochodzących z zegródki i pola, wiedząc, że są one pożywne i zdrowe.

Dodatkowo były dość proste i szybkie w przygotowaniu – wystarczyło wszystkie składniki pokroić i ugotować w dużym garnku. Stąd właśnie wzięła się nazwa śląskiej zupy ajntopf, która pochodzi z języka niemieckiego i oznacza danie jednogarnkowe (niem. ein Topf – jeden garnek, ein Eintopf – danie jednogarnkowe). Takie danie wystarczało za cały obiad.

Składniki: 2,5 l wody, 3 ziemniaki, 100 g fasolki szparagowej, 1 kalarepa, 1 marchewka, 1 korzeń i nać selera,1 korzeń pietruszki, 1 cebula, 1 por, pół kalafiora, pół kapusty, 2 pomidory (lub inne dowolne warzywa), świeży koper lub/i natka pietruszki, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz i kminek do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy warzywa sezonowe z ogródka: młode ziemniaki, fasolkę szparagową, fasolę, kalarepę, marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę i pora. Najpierw musimy obrać wszystkie warzywa  i pokroić je w jednakową kostkę. Wrzucamy wszystko do dużego garnka z gotującą się wodą oraz liśćmi selera. Solimy, dodajemy pieprz i kminek. Pod koniec gotowania dodajemy różyczki z kalafiora, grubo pokrojoną młodą kapustę i kilka pomidorów. Jak wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy zasmażkę, przygotowaną z roztopionego masła i mąki. Możemy także dodać trochę śmietany zahartowanej gorącą wodą. Dosypujemy pokrojony koperek i pietruszkę. Czekamy aż zupa się zagotuje i gotowe!

Jak narychtować:

Bierymy gymiza, co prawie rośnie w zegródce: młode ziymioki, sznitbony, fazole, oberiba, marekwia, seler, pietruszka, cebula, pora. Przódy muszymy łoszkrobać i pokroć wszysko w jednaki konski. Potym wciepać do gorka z wrzawom wodom, pospołu z liściami selera, dosuć soli, korzynio i kminku. Pod koniec warzynio dociepać mały blumenkol podrobniony na myjsze konski, bioło kapusta hrubo pokroto i pora tomatów. Jak cołko gymiza bydzie już miynko, zostowo ino zagynścić ajntopf zosmożkom z rozpuszczonego masła i monki, doloć pomału troszka śmietonki rozfyrlanej z wodom i dosuć pokroty zielony koper i pietruszka. Terozki zupa musi przebulknońć pora razy i idzie nalywać wrzawy, gynsty ajntopf na talyrze. Taki dani styknie za cołki łobiod.

Więcej informacji na temat ajntopfu w artykule: Oberiba i blumenkol, czyli warzywa i dania sezonowe