Czerwiec to czas zbioru truskawek, na Śląsku nazywanych pozimkami. Te uwielbiane czerwone, aromatyczne i soczyste owoce kojarzą się z latem i początkiem wakacji.

Możemy z nich przygotować pyszny koktajl, kompot, ciasto zjeść jako deser z dodatkiem szlagzany, czyli bitej śmietany.

Piyrwej pozimki rwało sie i jadło prosto z krzoczka. Bajtle rade jadły tyż pozimki popuczone widełkom, posute cukrym i wyfyrlane ze śmietonkom abo z kiszkom”. 

Pozimki. Fot. Marcin Wójcik
Pozimki. Fot. Marcin Wójcik

 

Ciasto z pozimkami i borówkami

 

Z truskawek możemy zrobić też łatwe, szybkie ciasto. Przepis jest bardzo uniwersalny i zamiast truskawek możemy dodać dowolne owoce sezonowe: rabarbar, borówki, porzeczki, połówki śliwek czy kawałki jabłek.

Składniki: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 5 łyżek roztopionego masła lub oleju, 2 łyżki octu, 2 1/4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, truskawki, borówki, cukier puder do posypania. 

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy ocet i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dalej ubijamy jak na biszkopt. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie masło i mąkę dodajemy do jajek i jeszcze chwilę ubijamy, aż do połączenia składników. Masę wlewamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę o wymiarach ok. 30x35 cm. Truskawki i borówki przekładamy na ciasto i delikatnie dociskamy. Piekarnik lekko nagrzewamy, wkładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Jak narychtować?

Nojprzód biułtka fest dobrze ubijomy z łoctym. Wciepujymy cuker, tytka wanilijencukru, żółtka i ubijomy dalij. Masło topiymy w tygliku i dowomy do zimnego coby łochłódło. Monka z bakpulwrym łosiywomy i pospołu z masłym dowomy do jajec. Wszysko muszymy dobrze wymiyszać i wykidać na blacha, kiero trza nojprzód wyszmarować masłym i wysuć potrzitom żymłom. Pozimki i borówki przekłodomy na ciasto i leko wciskomy. Wrażujymy blacha do leko nagrzotego piykaroka, potym sztelujymy go na 180 stopni i piekymy kole pół godziny. Jak łochłódnie posypujymy pudercukrym.

 

Więcej artykułów o owocach sezonowych:

Sezonowo znaczy zdrowo – owoce w śląskim jadłospisie
Ciasto z rabarbrym
Kompot z rabarbru
Cześnie majowe