20 lutego 2008 r. śląskie pieczki zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce.

Składniki: suszone i wędzone owoce (po 250 g) – jabłka, gruszki oraz śliwki, woda, cukier, rodzynki

Sposób przygotowania:

Jesienią zbieramy jabłka, gruszki (najlepsza będzie odmiana drobnych, okrągłych gruszek) oraz śliwki. Przekładamy na blachę, wkładamy do pieknarnika. Suszymy w niskiej temperaturze. Kiedyś suszyło się je w w nagrzanym po pieczeniu chleba piecu, dziś możemy też kupić suszone owoce. W garnku gotujemy wodę z cukrem, dodajemy suszone owoce oraz rodzynki. Gotujemy na lekkim ogniu tak długo, aż owoce napęcznieją i zmiękną – gruszki 30 minut, jabłka – 15 min a śliwki 10 min.  Kompot podajemy dobrze schłodzony. Jest on znakomitym zwieńczeniem wigilijnej kolacji, gdyż orzeźwia i ułatwia trawienie.

Jak narychtować?

Na jesiyń cołki kosz jabłek, gruszek (nojlepij gniłek) i śliwek sie nasuło do bratruły, jak była jeszcze nagrzoto po pieczyniu chleba. Dziecka rade jadły pieczki! W czasach jak nie było bombonów, to był taki maszket. Z narychtowanim kompotu z pieczek nie było już fest dużo roboty. W pocukrowanej wodzie w gorku warzymy pieczki. Nojprzód wciepujymy gruszki, kiere nojdłużij miynknom – kole pół godziny, po sztwierć godziny dowomy jabka, a na somiuśki koniec śliwki. Do tego dodowomy rozynki i fertig. Kompot z pieczek mo wyndzony szmak i fajnie łorzyźwio po wieczerzy. 

Więcej informacji na temat Wigilii, Świąt Bożego Narodzenia, zwyczajów, wierzeń oraz tradycyjnej, świątecznej kuchni czytaj w artykułach:

Moczka, makówki i kompot z pieczek
Wigilijne wypędzanie "chroboka"
Gorzołka na zaloci chroboka we Wilijo
Wierzenia wigilijne
Historia bożonarodzeniowego drzewka
Wigilijny stół
Siemieniotka – tradycyjna zupa wigilijna
Moczka
Makówki
Słodkie orzechowe ule
Ule
Cieszyńskie ciasteczka
łorzechowe rożki