Korzenną gorzołke na zaloci chroboka we Wilijo należy przygotować już około 3-4 tygodnie przed Wigilią.

Jej wypicie na czczo w wigilijny poranek gwarantuje zdrowie na cały nadchodzący rok.

Składniki: 0,5 l wódki, 1 mała laska cynamonu, 5 goździków, 5 ziaren pieprzu, 5 plasterków świeżego imbiru, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Na około 3-4 tygodnie przed wigilią Bożego Narodzenia przygotowujemy specjalną  korzenną wódkę – gorzołke na zaloci chroboka.  Do butelki dajemy laskę cynamonu, pieprz w kulkach, goździki, pokruszoną gałkę muszkatołową, plasterki imbiru oraz 2 łyżeczki miodu. Wszystko zalewamy wódką i odstawiamy w zacienione miejsce. Raz na jakiś czas dobrze jest zamieszać butelką. Po upływie wskazanego czasu zlewamy wódkę, która powinna zyskać złocisty kolor i korzenny aromat. Małym kieliszkiem przygotowanego trunku częstujemy domowników w wigilijny poranek.

Jak narychtować:

Ze trzi - sztyry tydnie przed Wilijom trza napoczońć rychtowani gorzołki na zaloci chroboka. Gorzołka musi być łostro, beztuż trza dać łostre prziprawy. Laska skurzicy, ze piyńć grzebyczków i tela samo kulek korzynio, piyńć flosterków łodkrotych ze świyżego zozworu, trocha pokruszonego muszkatu wciepać do flaszki i wszysko zaloć czystom gorzołkom. Idzie tyż dociepać dwie małe łyżyczki miodu, nojlepij lejoncego. Zakryncić i łostawić, coby sie wszysko przeżarło. Roz na jakiś czas zamiyszać flaszkom.

We Wilijo rano trza dać wypić wszyskim w chałpie, ino nie wiyncyj jak kieliszek, coby sie kiery nie łożar

Więcej informacji na temat Wigilii, Świąt Bożego Narodzenia, zwyczajów, wierzeń oraz tradycyjnej, świątecznej kuchni czytaj w artykułach:

Wigilijne wypędzanie "chroboka"
Wierzenia wigilijne
Historia bożonarodzeniowego drzewka
Wigilijny stół
Moczka, makówki i kompot z pieczek
Moczka
Makówki
Słodkie orzechowe ule
Ule
Kompot z pieczek
Cieszyńskie ciasteczka
łorzechowe rożki