Największe ziemniaki z wykopków były przeznaczane na placki ziymiaczane z blachy. Blacha to górna część pieca węglowego znajdującego się w kuchni.
Placki ziymiaczane z blachy różnią się od tych popularnych z patelni tym, że są pieczone bez dodatku tłuszczu, dlatego można wyczuć przy jedzeniu specyficzny smak i zapach przypalenizny, charakterystyczne dla ziemniaka pieczonego w ognisku. Są także bardziej suche, dlatego często podaje się je z masłem, ze śmietaną i cukrem lub z gulaszem. "Downij w kożdej chałpie w izbie był kuchynny piec wynglowy z blachom. Dzisio mogymy upiyc placki na patelni bez żodnego fetu. Jeszcze lepszo je szpecjalno żeliwno płyta na piec gazowy".
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kilogram ziemniaków i dużą cebulę zetrzeć na tarce. Dodać całe jajka, mąkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać żeliwną patelnię lub nakładkę na piec gazowy i kłaść po dwie łyżki masy na jednego placka. Piec z obu stron. Placki można także upiec na patelni z dodatkiem tłuszczu. Placki podajemy z masłem, ze śmietaną i cukrem lub z gulaszem. Można także placki pokroić nożem w kostkę i dodać masła lub twarogu.
Jak narychtować:
Kilo ziymioków i jedna szykowno cebula trzymy na tarle. Dowomy dwa jajca, dwie łyżki monki i miyszomy. Prziprawiomy do szmaku solom i pieprzym. Dwie kopcate łyżki masy trza dać na rozgrzotom blache i prziklepać tak, coby placek był dojś ciynki. Jak sie fest przibronoci po jednej stronie to przeciepujymy go nożym na drugo strona. Downij w kożdej chałpie w izbie był kuchynny piec wynglowy z blachom. Dzisio mogymy upiyc placki na patelni bez żodnego fetu. Jeszcze lepszo je szpecjalno żeliwno płyta na piec gazowy. Czasami kroło sie placki nożym w kostka i dodowało świyżuśkigo masełka abo biołego syra.
Pozostałe artykuły dotyczące ziemniaków:
Wrześniowe wykopki
Ziemniaki w śląskim jadłospisie