Ziemniaki zaczęły dominować w śląskim jadłospisie chłopskim na przełomie XVIII i XIX wieku. Z czasem stały się wręcz podstawowym produktem tejże kuchni.

Dziś ta popularna roślina okopowa jest uprawiana na masową skalę i używana w wielu kuchniach całego świata.

Największe ziemniaki były przeznaczane na placki ziymiaczane z blachy, które różnią się od tych z patelni tym, że są pieczone bez dodatku tłuszczu, dlatego można wyczuć przy jedzeniu specyficzny smak i zapach przypalenizny, charakterystyczne dla ziemniaka pieczonego w ognisku. Są także bardziej suche, dlatego często podaje się je z masłem, ze śmietaną i cukrem lub z gulaszem.

Placki ziymiaczane z blachy, fot. Anna Lerch-Wójcik
Placki ziymiaczane z blachy, fot. Anna Lerch-Wójcik

Popularnym daniem przygotowywanym na beztydziyń w lecie były ziymioki z kiszkom. Było to danie łatwe i szybkie do przyrządzenia, a wiadomo, że latem wszyscy domownicy, w tym także gospodyni odpowiedzialna za przygotowanie obiadu, byli bardzo zajęci przy pracach polowych. Domownicy korzystali więc z tego prostego dania, kiedy pilne zajęcia gospodarskie nie pozwalały gospodyni na gotowanie normalnego obiadu. Kiszke podawano dobrze schłodzoną, gdyż przechowywano ją w bonclokach w zimnych piwnicach, więc w upalne dni ten treściwy napój idealnie gasił pragnienie i dawał orzeźwienie. Dodatkowo ziemniaki okraszano obficie szpyrkami, czyli skwarkami, co dawało energię do wykonywania intensywnych prac polowych.

Ziymioki z kiszkom, fot. Anna Lerch-Wójcik
Ziymioki z kiszkom, fot. Anna Lerch-Wójcik

Pozostałe artykuły dotyczące ziemniaków:

Wrześniowe wykopki
Placki ziymiaczane z blachy