Przepis na tradycyjną zupę wigilijną z dodatkiem wędzonych śliwek z pestkami. W niektórych domach dodawano też suszone jabłka i gruszki.


Składniki: 500 g fasoli kolorowej, 15 śliwek wędzonych z pestkami, 3 litry wody, ok. 2,5 łyżeczki soli, 70 g masła, 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Kolorową fasolę moczymy w wodzie całą noc. Następnego dnia gotujemy. Łączny czas gotowania fasoli to ok. 2 godziny. W połowie gotowania dodajemy wędzone śliwki z pestkami i solimy. Jak fasola jest już miękka, robimy zasmażkę, dajemy ją do zupy i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy jeszcze roztopionego, przyrumienionego masła.

Jak narytować?
Fazole kolorowe namoczyć bez noc we wodzie. Rano zaczynomy warzić. Fazole muszom sie warzić kole dwóch godzin. W połowie warzynio dać wyndzone śliwki z peckami i łosolić zupa. Jak już fazole bydom miynki robiymy zasmożka. Masło ku tej zasmożce trza fajnie przibronoci. Zasmożka dać do zupy, poczkać aż przebulknie pora razy. Na koniec dowomy jeszcze trocha samego ubronoconego masła.

Fazolowo na Wilijo je ze samom solom, bez inkszych przipraw. A szmakuje wyjontkowo, może je to zasługa tych wyndzonych śliwek z peckami. Poza tym fazole w naszej chałpie we Wilijo warzom sie cołki dziyń i nigdy sie nie rozwarzom. Tako jakoś to je magia” – mówi Marzena Staniek

Przepis pochodzi z domu rodzinnego Marzeny Staniek z domu Kajzerek z Pielgrzymowic.

Więcej informacji na temat Wigilii, Świąt Bożego Narodzenia, zwyczajów, wierzeń oraz tradycyjnej, świątecznej kuchni czytaj w artykułach:

Wigilijne wypędzanie "chroboka"
Wierzenia wigilijne
Historia bożonarodzeniowego drzewka
Siemieniotka – tradycyjna zupa wigilijna
Wigilijny stół
Moczka, makówki i kompot z pieczek
Moczka
Makówki
Słodkie orzechowe ule
Ule
Kompot z pieczek
Cieszyńskie ciasteczka
łorzechowe rożki
Fazolowo, czyli zupa z czerwonej fasoli