Fazolowo to zupa z fasoli kolorowej (najczęściej czerwonej lub w biało-fioletowe łatki), która gościła dawniej na śląskich stołach bardzo często.

Była to zupa na beztydziyń, którą jadano na obiad i na kolację. Najczęściej przygotowywano ją w okresie zimowym, kiedy dostęp do innych warzyw był mocno ograniczony. Zupa jest sycąca i bardzo dobrze rozgrzewa. Zimową porą zresztą, kiedy ludzie mieli więcej czasu, zajmowano się łuskaniem grochu, fasoli, orzechów, czy obieraniem cebuli. Były to czasochłonne czynności, które dawniej wypełniały dłużący się zimowy czas.
Tradycyjna zupa z fazoli, nazywanych także fanzolami, jest przygotowywana z dodatkiem wędzonych kości wieprzowych i boczku. Jałowy fazol to wersja postna (bezmięsna) tej zupy, jadana w okresie postu i w piątki. Czasami gotowano większą ilość fasoli, część odławiano i zjadano na gęsto. Fasola z suszonymi śliwkami (węgierkami) pojawiała się na śląskich stołach wigilijnych jako odświętne danie na słodko. W okresie letnim świeże ziarna fasoli dodawano chętnie do ajntopfu, czyli gęstej zupy warzywnej. Inną odmianą tej rośliny strączkowej są sznitbony, czyli fasolka szparagowa, która podawana jest najczęściej w zupie lub ugotowana z dodatkiem soli i przyrumienionej bułki tartej.

Zupa z fazoli - przepis

Składniki: 0,5 kg fasoli czerwonej lub w łatki, 2 l wody, 500 g wędzonych żeberek wieprzowych lub kości ze schabu, 250 g wędzonego boczku, 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka,  3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, śmietana 18%

Sposób przygotowania:
Czerwoną fasolę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Rano odcedzamy wodę. Wkładamy kości i boczek, i zalewamy zimną wodą. Dodajemy całą cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wszystko do miękkości, około 2 godziny. Po tym czasie kości wyjmujemy i obieramy mięso (jeśli jest na kościach), boczek kroimy w plastry i dodajemy do zupy. Cebulę usuwamy. Do zupy dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.
Zupę fasolową możemy podać z chlebem albo ugotowanymi osobno ziemniakami.

Jak narychtować:
Czerwone abo łaciate fazole moczymy we wodzie bez cołko noc. Slywomy woda. Do garca dowomy wyndzone żeberka abo kości świński i konsek wyndzonki. Zalywomy wodom, wciepujymy piykno cebula, potrzito marekwia i pietruszka, pora bobkowych listków i nowego korzynio. Warzymyfazole bydom miynki, kole dwie godziny. Terozki wyciongomy kości i łobiyromy miynso, a wyndzonka muszymy pokroć we flostry. Dociepujymy do zupy. Cebula muszymy wyciepać. Zupa zabiylomy kwaśnom śmietonkom, dowomy soli i korzynio do szmaku i drobno pokroto zielono pietruszka. Do fazolowej elegancko spasuje tyż sznita chleba abo uwarzone ziymioki.

Nie fanzol mi tu!

Jesteśmy też bardzo ciekawi, ale jeszcze nie udało nam się tego ustalić, czy fazole/fanzole (czyli fasola) mają coś wspólnego ze słowami:
Fanzolić / fandzolić – opowiadać głupoty, mówić bzdury nie na temat
Ufanzolić / ufandzolić – ubrudzić się
Przyfanzolić / przyfandzolić (komuś) – uderzyć, walnąć kogoś
Jeśli coś wiecie na ten temat – dajcie koniecznie znać! :)

 

Zapraszamy też do przeczytania innych artykułów związanych z tematem:

Ajntopf
Wodzionka – najbardziej rozgrzewająca zupa
Żur
Długie, zimowe wieczory przy piecu
Konserwacja żywności
Żur bioły
Bryja, czyli zupa owocowa
Zupa z pokrziw
Zupa z kondrotkiem
Wodzionka – najbardziej rozgrzewająca zupa