Do zrobienia krynconki, czyli słodkiego przysmaku sprzed lat, potrzebujemy tylko dwóch składników - żółtek i cukru... no i dosłownie kilku chwil.
Dawniej krynconka była słodkim przysmakiem uwielbianym przez bajtle. Najlepszy kogel-mogel robiła zawsze babcia, która miała dużo cierpliwości w ucieraniu żółtek z cukrem. W pamięci niejednej osoby zachował się obraz: oma siedząca na ryczce przy piecu i ucierająca krynconke, a wokół bajtle czekające z niecierpliwością na ulubiony deser.
Do krynconki możemy dodać soku z cytryny lub kakao. Kwaśność cytryny lub gorzki smak kakao doskonale zrównoważą słodycz cukru. Czasami dorośli do krynconki dodawali też swojskiego, czerwonego wina, mawiając, że tak przygotowany deser nie dość, że jest dobry, to jeszcze „dobrze robi na krew”. Inni preferowali napój zrobiony z krynconki i piwa.
Krynconka - przepis
Składniki: 3 żółtka jaj, 6 łyżeczek cukru, ewentualnie dodatki np. sok z cytryny, gorzkie kakao
Sposób przygotowania:
Świeże jajka parzymy gorącą wodą. Oddzielamy 3 żółtka od białek. Żółtka przekładamy do kubka i dodajemy 6 łyżeczek cukru, można mniej lub więcej wedle upodobań smakowych. Wszystko ucieramy bardzo dokładnie łyżeczką, rozcierając cukier ruchem kręcącym (stąd nazwa krynconka), tak długo aż kryształki cukru całkowicie znikną.
Jak narychtować:
Świyże jajca muszymy sparzić wrzawom wodom. Żółtka wbijomy do szolki i muszymy dosuć ze szejś łyżyczek cukru, można mynij abo wiyncyj, jak kiery woli. Uciyromy jajca z cukrym na elegancko krynconka tak długo aż nie bydzie czuć kryształków cukru.