Doskonałym przykładem na smaczne i zdrowe danie jest wiosenna zupa ziemniaczana z dodatkiem bluszczyku kurdybanka, nazywanego na Śląsku kondrotkiem.

Choć roślina ta uważana jest za chwast, który ciężko jest wyplenić, to znajomość jego zdrowotnych właściwości może całkowicie odmienić jego postrzeganie. Kondrotek przydatny jest przede wszystkim przy dolegliwościach układu pokarmowego, wspomagając jego pracę, ale także oddechowego. Możemy suszyć go, a następnie pić w formie naparu. Można też przyrządzić smaczną i zdrową zupę z jego dodatkiem, gdyż ta niepozorna roślina zawiera olejek eteryczny, dodający mu wyrazistego smaku i aromatu.

Zupa z kondrotkiem - przepis

Składniki: 1,5 l wody, 1,5 kg ziemniaków, 2 marchewki, pół selera, 1 cebula, masło klarowane, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, 3 łyżki drobno posiekanego bluszczyku kurdybanka, ziele angielskie, liście laurowe, kminek (może być mielony), sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kroimy dość drobno cebulę i podsmażamy ją na maśle klarowanym. Po chwili dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę i seler starty na tarce z grubymi oczkami, solimy do smaku. Wszystko podsmażamy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, kminku. Stale mieszamy, żeby nie przywarło. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 min. Dodajemy śmietanę z mąką, wcześniej wymieszane dokładnie i zahartowane płynem z zupy. Chwilę gotujemy na delikatnym ogniu. Bluszczyk kurdybanek myjemy, obrywamy listki i kwiatki, bez twardych łodyżek, siekamy dość drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze krótką chwilę i podajemy gorącą zupę.

Jak narychtować:
Nojprzód muszymy pokroć drobno cebula i podsmażić jom na fajnym fecie, może być masło klarowane. Ziymioki szkrobiymy i tnymy w kostka. Marekwia i seler trzymy na tarce z wielgimi łoczkami. Wciepujymy wszysko do cebuli, dodowomy pora kulek nowego korzynio, pora bobkowych listków i kminek. Wszysko solymy i smażimy trocha, nie za fest długo. Terozki dolywomy woda i warzymy z pół godziny. Do zupy dodowomy śmietonka z monkom, kero muszymy rozfyrlać elegancko rogolkom i zahartować wrzawom zupom. Zupa musi jeszcze bulkać pora minut. W tym czasie bierymy kondrotki, myjymy, łoszkubujymy listki i kwiotki bez twardych sztyngli i siekomy dojś drobno. Dociepujymy do zupy, zajś warzymy pora minut i fertig! Zupa z kondrotkiem gotowo!