Podany przepis na wiosenną zupę jest uniwersalny i swobodnie pokrzywę możemy zastąpić szczawiem lub lebiodą, która smakuje jak zupa z oberiby.


Składniki: 3 l wody, 2 garści liści młodych pokrzyw, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 małego selera, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, śmietana lub maślanka, mąka, jajka (do każdej porcji 1 szt.)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od potarcia marchewki, pietruszki i selera na tarce. Warzywa podsmażamy lekko na maśle, a następnie dodajemy wodę. Gotujemy do miękkości. Świeżo zebrane liście pokrzywy kroimy nożem i również dorzucamy do garnka. Jajka  gotujemy na twardo. Zupę doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wszystko około 10 -15 minut. Na koniec do zupy dodajemy zahartowaną śmietanę z mąką. W najbardziej tradycyjnych przepisach stosowano maślankę, którą też możemy użyć zamiast śmietany. Doprowadzamy zupę do wrzenia i rozlewamy na talerze, do każdej porcji dodając jajko na twardo przecięte na ćwiartki.

Jak narychtować?

Nojpiyrw muszymy potrzić merekwia, pietruszka, seler i leko przismażić na maśle. Doloć woda i warzić aż bydom miynki. Młodo pokrziwa tnymy nożym i wciepujymy ku gymizie. Jajca warzimy na twardo. Do zupy dowomy soli i korzynio do szmaku i warzymy kole sztwierć godziny. Potym styknie już ino zaprawić zupa śmiytonkom z monkom abo maślonkom, poczkać aż zawre i fertig – zupa gotowo. Lyjymy na talyrze, a ku tymu dowomy kożdymy jajco.

 

Więcej powiązanych artykułów:

Pokrzywa – królowa ziół
Zbieramy wiosenne zioła
Oberiba i blumenkol, czyli warzywa i dania sezonowe