Przepis na śledziową sałatkę warzywną to dobry pomysł na ciekawe danie inspirowane tradycyjną kuchnią śląską.
Składniki: 7 płatów solonych śledzi w zalewie octowej, słoiczek marynowanego selera, mała cebula, 2 ogórki kiszone, 2 jabłka, duża garść orzechów włoskich, 2 łyżki majonezu, łyżka musztardy, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm, obrane ze skórki jabłka w średniej wielkości kostkę. Cebulę i ogórki kiszone szatkujemy drobno. Wszystko przekładamy do miski. Dodajemy seler odsączony z zalewy, posiekane dość grubo orzechy włoskie, majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy i odstawiamy w zimne miejsce, żeby smaki „się przeszły”.
Jak narychtować?
Ślyzie muszymy pokroć w cynymetrowe poski. Jabka łobiyromy ze skórki i krejymy w rubszo kostka a cebula i kiszone łogórki – fest drobno. Seler z krauzy łodcedzomy. Terozki muszymy pokroć łorzechy. Wszysko wciepujymy do miski. Dowomy majonez, zymft, sól i korzyni do szmaku, miyszomy i dowomy do zimnego.
Powiązane artykuły:
Harynek, czyli śledź