Danie przygotowywane było najczęściej ze śliwek, wiśni lub jagód leśnych. Ze względu na sezonowość tych owoców serwowano je latem i wczesną jesienią.
W niektórych domach bryje robiono z pieczek, czyli suszu z jabłek, gruszek i śliwek. Serwowana była na ciepło lub na zimno.
Dla części z nas zupa owocowa to zapomniany smak dzieciństwa. Poddawano ja z nuglami, ajlaufym, buchtami, czornymi kluskami, ziemniakami lub śliszkami z przibronoconym masłym i posute cukrym.
Bryja ze śliwek - przepis
Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek, 2 l wody, 200 ml śmietany 18%, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, ok. 1 płaska łyżka mąki (w zależności od upodobań)
Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, kroimy w połówki i wyjmujemy pestki, zostawiając kilka sztuk do gotowania, dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku. Owoce z kilkoma pestkami przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sól i cukier. Gotujemy ok. 20-30 min. Wyjmujemy pestki. Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy gorącym płynem i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę na lekkim ogniu. Zupę serwujemy na ciepło lub zimno, z dowolnym rodzajem makaronu, lanymi kluskami, kluskami na parze lub ziemniakami.
Jak narychtować?
Wyngierki muszymy najprzód umyć i powyciepywać pecki. Pora pecek idzie zostawić, bo dowajom fajnom arome i szmak. Przekłodowmy śliwki do gorka, zalywomy wodom, dociepujymy cuker, sól i warzymy kole pół godziny. Łowiymy i wyciepujymy pecki, coby se kiery zymba nie złomoł. Śmietonka rozmiyszujymy rogolkom z monkom i troszkom wrzawej zupy. Wlywomy do zupy i warzymy jeszcze pora chwil. Do bryji nojlepij szmakujom buchty, nugle, ajlauf abo ziymioki. Idzie jom jeś na zimno abo ciepło.
Więcej przepisów:
Twarda marmolada śliwkowa
Marmelada ze śliwek
Ciasto z pozimkami i borówkami
Kompot z pieczek
Śliszki
Żur bioły
Zupa z pokrziw
Zupa z kondrotkiem
Fazolowo, czyli zupa z czerwonej fasoli
Wodzionka – najbardziej rozgrzewająca zupa