Ciasto z orzechami włoskimi jest proste, a jednocześnie zaskakuje chrupkością orzechów na wierzchu i aromatem miodowego spodu. Sprawdźcie sami!
Przepis poznaliśmy dzięki poszukiwaniom kulinarnym Remigiusza Rączki, który jest popularyzatorem kuchni śląskiej. Pochodzi od pań z KGW w Ornontowicach, gdzie znany jest od pokoleń.
Składniki: 300 g mąki, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki masła, 2 łyżki mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sody, 1 jajko, 1 żółtko
Składniki na wierzch ciasta: 100 g masła, 100 g cukru, 1 łyżka miodu, 300 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Miękkie masło, cukier, jajko i żółtko ucieramy na gładką masę. Wsypujemy mąkę oraz sodę, wlewamy mleko, dodajemy łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelnię dajemy masło, cukier, łyżkę miodu i wszystko rozpuszczamy. Wsypujemy posiekane orzechy i podsmażamy.
Na nie za dużą formę (ok. 30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto i posypujemy orzechami z patelni. Pieczemy w temperaturze 150 st. C przez około pół godziny, pod koniec zwiększając temperaturę.
Jak narytować?
Miynki masło muszymu utrzić z cukrym, jajcym i żółtkiym na gładko. Sujymy ku tymu monka i natron. Wlywomy mlyko i dowomy łyżka miodu. Terozki wszysko muszymy zaś fajnie utrzić.
W tygliku rozpuszczomy masło z cukrym i łyżkom miodu. Ku tymu dowomy pociynte łorzechy i podsmażomy.
Bierymy blacha, wykłodomy papiórem i przekłodomy na nia ciasto. Na wiyrch dowomy łorzechy z tyglika.
Piekymy ciasto w bratrule na 150 stopni kole pół godziny. Na koniec zwiynkszomy tymperatura.