Kartoflonka to prosta i sycąca zupa ziemniaczana. Gospodynie serwowały ją na beztydziyń, najczęściej w okresie jesieni i zimy.
Robiona z produktów, które zawsze są pod ręką oraz nie wymagająca długiego przygotowywania. Gospodynie kroiły warzywa: ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki w duże kawałki, co przyspieszało pracę.
Kartoflonka
Składniki: 1,5 l wody, 500 g ziemniaków, 2 średnie marchewki, 1 korzeń pietruszki, ¼ korzenia selera, 1 średnia cebula, ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchewkę i pietruszkę w plastry. Cebulę i seler kroimy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na maśle i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbek czosnku a następnie gotujemy do czasu aż warzywa będą miękkie. Zagęszczamy przyrumienioną zasmażką zrobioną z 2 łyżek masła i łyżki mąki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Jak narychtować?
Ziymioki i reszta gymizy muszymy pokroć w dojś wielki konski. Podsmżujymy wszysko w tyglu a potym wciepujymy do garca z wrzawom wodom. Ku tymu wciepujymy nowe korzyni, bobkowe listki i zombek czosku. Warzymy aż cołko gymiza bydzie miynko. Dodowomy przibronoconom zosmażke, sól i korzyni do szmaku. Warzymy jeszcze pora minut. Na koniec dociepujymy pokroto zielono pietruszka.
Przepis pochodzi z domu rodzinnego Basi Puchalik z Bzia.
Pomysły na inne tradycyjne zupy:
Żur bioły
Bryja, czyli zupa owocowa
Zupa z pokrziw
Zupa z kondrotkiem
Fazolowo, czyli zupa z czerwonej fasoli
Wodzionka – najbardziej rozgrzewająca zupa