Bryja z jabłkami to deser przygotowywany latem z papierówek, czyli aromatycznej odmiany jabłek.
Bryje można nazwać śląską szarlotką, a jej przygotowanie jest proste i szybkie. Deser jest orzeźwiający, ponieważ podaje się go schłodzony, prosto z lodówki. Jest uwielbiany przez bajtle, ale nie tylko.
Składniki: 1 kg obranych jabłek typu papierówki, 4 łyżki cukru, torebka cukru waniliowego, łyżeczka cynamonu, pół szklanki wody, ok. 300 g herbatników z Jutrzenki
Sposób przygotowania:
Jabłka, najlepiej papierówki, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubszym dnem, wlewamy wodę i smażymy, aż jabłka zmiękną i zamienią się w mus. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku. Do miski przekładamy warstwę herbatników a na nią dajemy warstwę gorącego musu jabłkowego. Przykrywamy szczelnie i zostawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy do lodówki. Deser serwujemy zimny, prosto z lodówki.
Jak narychtować?
Jabka, nojlepij papiyrówki, kiere nie som chrobaczywe, łobiyromy ze skórki i łobrzynomy pójszodki, krojymy w konski i smażymy na lekim łogniu w gorku z troszkom wody, aż jabka zmiynknom i zrobi się fajno ciapka. Potym dowomy cukru, tytka waniliyncukru i skurzica do szmaku. Szykujymy miska i przekłodowmy szychty herbatników wrzawym apfelmusym - jedna szychta za drugom, jak makówki. Nojlepsze herbatniki som z Jutrzynki. Przikrywomy miska dekly i czekomy aż się bryja fajnie zaparzi i przegryzie. Zimno bryja dowomy do lodówki i serwujymy jako zimny maszket.
Przepis pochodzi z domu rodzinnego Magdaleny Juckiewicz z Jastrzębia Górnego, w którym jest znany i przygotowywany od wielu pokoleń.