Maj to czas pełnego rozkwitu kwiatów mlycza, czyli mniszka lekarskiego. Warto wykorzystać jego lecznicze właściwości, przyrządzając smakowity miodek.
Zagotowany w słoiczkach posłuży nam w zimie dla wzmocnienia odporności oraz złagodzenia objawów przeziębienia.
Składniki: 300 kwiatków mniszka lekarskiego, woda, 0,5 kg cukru, sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Zbieramy 300 dorodnych kwiatów mniszka lekarskiego. Nie płuczemy, ale wsypujemy je do miski i wystawiamy na słońce, żeby wszystkie robaczki pouciekały. Przesypujemy do garnka i zalewamy taką ilością wody, żeby przykryło kwiatki. Gotujemy około pół godziny, zdejmujemy z pieca i zostawiamy na noc. Następnie odcedzamy kwiaty, a płyn wlewamy z powrotem do garnka. Dosypujemy pół kilograma cukru i dodajemy sok z cytryny do smaku. Gotujemy nektar na małym ogniu bez przykrycia około dwie godziny, aż płyn stanie się gęsty i będzie miał konsystencję syropu. Miodek przelewamy do małych słoiczków i mocno zakręcamy.
Można go jeść łyżeczką, dolewać do herbaty zamiast cukru, czy miodu pszczelego lub posmarować nim kromkę chleba z masłem. W zimie będzie idealny na kaszel i katar.
Jak narychtować?
Pozbiyrać trzista hrubych kwiotków mlycza, wysuć do miski i dać na słońce, coby wszyski chroboki powylazowały. Bez płukanio przesuć do gorka i zaloć wodom, ino tela, coby przikryło kwiotki. Warzić kole pół godziny. Symnyć z łognia i łostawić na noc. Potym przecedzić bez cedzitko i przeloć nazod do gorka. Dosuć pół kila cukru i trocha zoftu z cytrony do szmaku. Warzić na lekim łogniu bez dekla kole dwie godziny, aż sie złonaczy tyngi syrop. Rozloć do małych krauzek i zakryńcić dekelkami. Miodek je nojlepszy bez zima na kuckani abo ryma. Idzie go jeś łyżyczkom, doloć do tyju abo poszmarować sznitka chleba z masłym.
Więcej informacji o tradycyjnych, domowych sposobach na zachowanie zdrowia i wzmocnienie organizmu:
Z babcinej apteczki na przeziębienie
Tradycyjne sposoby na wzmocnienie odporności