Pączki brzozy działają przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie, przeciwartretycznie, moczopędnie, napotnie a także odtruwająco i wzmacniająco.
Pączki z brzozy zbieramy wczesną wiosną, zanim zaczną pękać i tracić żółty pyłek. Następnie suszymy w przewiewnym miejscu i mielimy w moździerzu lub w młynku do kawy, żeby wydobyć z nich jak najwięcej cennych właściwości.
Herbatka ziołowa
Proszek z pączków brzozy dodajemy do mieszanek ziołowych. Pijemy szklankę naparu z małą łyżeczką proszku dwa razy dziennie.
Miodek ze zmielonymi pączkami brzozy
Do szklanki miodu dodajemy pół szklanki uprzednio wysuszonych i zmielonych pączków brzozy oraz 1/4 szklanki alkoholu (40%). Wszystko dokładnie mieszamy. W profilaktyce odkażającej i wzmacniającej organizm przyjmujemy po 1 łyżeczce miodku rano i wieczorem.
Więcej artykułów o wiosennej profilaktyce zdrowotnej i wierzeniach związanych z drzewami.
Magia ukryta w drzewach
Lipa – święte drzewo Słowian
Syrop, nalewka i esencja z pędów sosny
Kwiaty forsycji piękne i zdrowe
Majowe kwiaty bzu ogrodowego
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z owoców czarnego bzu