Dlaczego owoce pigwy nazywane są polskimi cytrynami? Ponieważ te specyficzne, żółto-zielone, bardzo aromatyczne owoce zawierają bardzo dużą dawkę witaminy C.
Oprócz tego są bogate w prowitaminę A oraz witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak: wapń, żelazo, potas i wiele innych, cennych składników. Skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy, pomagając w walce z przeziębieniami i grypą. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Przygotowany na bazie pigwy tonik kosmetyczny doskonale odżywi skórę twarzy i szyi, działając przeciwzmarszczkowo, pielęgnacyjnie i tonizująco.
Owoce pigwy, na Śląsku nazywane czasem kwitami, dojrzewają w październiku. Nie nadają się do jedzenia na surowo, gdyż są bardzo twarde i kwaśne. Jednak poddane obróbce stanowią doskonały produkt do wytwarzania zdrowych i pysznych przetworów: nalewek, wina, soków, syropów czy jako aromatyczny dodatek do np. apfelmusu. Suszone plasterki pigwy stanowią idealny dodatek do zimowych ziołowo-owocowych herbatek. Co ciekawe, owoce pigwy nie przyjmują zanieczyszczeń ze środowiska, dlatego są czyste i bezpieczne.
Dawniej, kiedy dostępność rodzynek była ograniczona, drobno pokrojona pigwa przesmażona ze skarmelizowanym cukrem, doskonale je zastępowała, idealnie komponując się jako dodatek do kołocza ze syrem, moczki, makówek czy strucli. Innym starym, znanym już przez nasze babcie i prababcie, sposobem na przetwarzanie kwitów było wytwarzanie z nich alkoholi: nalewek i wina.
Poniżej bardziej „współczesne” przepisy na łatwe, szybkie i niezwykle zdrowe przetwory z pigwy:
Syrop z pigwy
Składniki: 3 pigwy, 4,5 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w niewielką kostkę lub siekamy na cienkie plasterki. Przekładamy do słoika zasypując warstwowo cukrem, wstrząsamy, a następnie dociskamy łyżką i zakrywamy słoik. Tak przygotowane owoce pigwy trzymamy w ciepłym miejscu przez jeden dzień aż do momentu kiedy puszczą sok, zaraz potem przekładamy do lodówki. Wstrząsamy co jakiś czas.
Optymalna ilość cukru to 1,5 łyżki na jedną pigwę. Cukier możemy zastąpić miodem, wówczas nasz syrop będzie jeszcze bardziej wartościowy.
Aplikujemy 1-2 łyżki dziennie jako syrop lub w formie niezwykle aromatycznego dodatku do herbaty. Syrop idealnie nadaje się jako naturalny strażnik naszej odporności lub w walce z pierwszymi objawami przeziębienia.
Tonik na bazie pigwy
Składniki: 1 pigwa, 150 ml wody
Sposób przygotowania:
Początek przepisu brzmi identycznie jak ten na syrop z pigwy. Owoce pigwy myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w niewielką kostkę lub siekamy na cienkie plasterki. Przekładamy do naczynia i zalewamy gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Po upływie wskazanego czasu zlewamy tonik przez siteczko i przelewamy do butelki (najlepiej z atomizerem do bezpośredniego spryskiwania twarzy). Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni, aplikując na oczyszczoną, suchą twarz i szyję dwa razy dziennie rano i wieczorem.
Przepis na kandyzowaną pigwę:
Cyganione rodzynki