Przygotowując apfelmus lub kompot jabłkowy, warto wykorzystać łobiyrki, czyli skórki z tych niezwykle popularnych owoców.

Dawniej śląskie gospodynie, znane ze swojej szporobliwości, czyli oszczędności, nigdy nie wyrzucały ostrużyn z jabłek, ale suszyły je, a następnie wykorzystywały do przygotowania herbatek owocowych lub ziołowo-owocowych. Ze skórek oraz gniazd nasiennych przyrządzały żilej, czyli gęsty, słodki syrop. 

Jabłka, ale także ich skórki zawierają wiele zdrowych składników odżywczych, takich jak błonnik, antyoksydanty i inne witaminy. Działają oczyszczająco, usuwają z organizmu toksyny, regulują poziom cholesterolu, wspomagają leczenie przeziębień i innych infekcji. A to tylko wybrane właściwości. Najzdrowsze jabłka to te niepryskane, jedzone razem ze skórką. Pamiętajmy jednak, żeby przygotowując suszone skórki z jabłek, wykorzystywać owoce z pewnych, ekologicznych źródeł.

Herbatka z dodatkie suszonych skórek jabłek. Fot. Anna Lerch-Wójcik
Herbatka z dodatkiem suszonych skórek jabłek. Fot. Anna Lerch-Wójcik

Z dodatkiem suszonych skórek jabłek możemy skomponować własne, pyszne herbatki owocowe (dodając np. aronię, jarzębinę, czy owoce sezonowe) i ziołowo-owocowe (z kwiatami bzu, podbiału, dzikiej róży, czy lipy, mięty, melisy). Herbatkę możemy dosłodzić miodem, miodkiem majowym lub sokiem. Latem możemy pić orzeźwiający, schłodzony napój. W zimie idealnie sprawdzi się rozgrzewająca herbatka z dodatkiem goździków, świeżego imbiru i laską cynamonu. Ilość kompozycji ogranicza tylko nasza wyobraźnia i kubki smakowe. 

Polecamy własnoręczne wysuszenie skórek z jabłek i przyrządzenie z nich aromatycznej i zdrowej herbatki! 

Powiązane artykuły:

Sezonowo znaczy zdrowo – owoce w śląskim jadłospisie
Miodek majowy
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Zagraniczne przyprawy w śląskich daniach