Medycyna ludowa od wieków radzi, by w okresie kwitnienia czarnego bzu zaopatrzyć swoją domową apteczkę w smaczny i zdrowy syrop z kwiatów tej rośliny.

Przełom maja i czerwca to czas, kiedy kwitnie czarny bez. Jest to roślina bardzo popularna w Polsce, rosnąca w okolicach domów, przy drogach i na skrajach lasów.

Syrop z kwiatów czarnego bzu idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej zapadamy na choroby związane z obniżoną odpornością. Syrop wspomaga leczenie przeziębienia, działa napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie oraz wzmacnia i oczyszcza cały organizm. Można podawać go na łyżeczce lub dodawać do herbatki, co dodatkowo wpłynie korzystnie na jej walory smakowe.  Zaleca się spożywanie kilku łyżeczek na dobę.

Kwiatostany (baldachy) czarnego bzu można także suszyć i dodawać do herbatek ziołowych.

Składniki: 40-60 baldachów kwiatów czarnego bzu (w zależności od ich wielkości), 750 g – 1 kg cukru (w zależności od indywidualnych preferencji smakowych), 1 litr wody, sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

W słoneczny, suchy dzień zrywamy dorodne kwiatostany czarnego bzu. Unikamy tych z pajęczynkami czy robaczkami. Nie myjemy, ale rozkładamy na papierze na 1-2 godziny na słońcu, żeby wszystkie ewentualne żyjątka zdążyły uciec. Do garnka wkładamy kwiaty po odcięciu nożyczkami łodyżek (mogą mieć gorzki smak). Kwiaty zalewamy wrzątkiem, garnek nakrywamy pokrywką i odstawiamy na kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Po upływie wskazanego czasu odcedzamy napar, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny. Intensywnie mieszając, gotujemy syrop kilka minut aż cukier dokładnie się rozpuści. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub buteleczek i dokładnie zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, nakrywamy ręcznikiem i zostawiamy aż do całkowitego wystudzenia.

Więcej artykułów, które mogą Cię zainteresować:

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Syrop, nalewka i esencja z pędów sosny
Miodek majowy