Czarny bez jest naturalnym antybiotykiem i jedną z najdłużej znanych roślin leczniczych. Dojrzałe, niemal czarne owoce zbieramy w sierpniu i wrześniu.
Syrop z owoców czornego bzu, podobnie jak z jego kwiatów, idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy wsparcia naszej odporności. Syrop działa napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie oraz wzmacniająco. Można podawać go na łyżeczce lub dodawać do herbatki, co dodatkowo wpłynie korzystnie na jej walory smakowe. Zaleca się spożywanie kilku łyżeczek na dobę.
Owoce czarnego bzu można także suszyć i dodawać do herbatek ziołowych. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać surowych owoców i kwiatów czarnego bzu, gdyż może dojść do niebezpiecznego zatrucia.
Składniki: 1 kg owoców czarnego bzu, 0,5 - 1 kg cukru (w zależności od indywidualnych preferencji smakowych), 1/2 l wody, sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
W słoneczny dzień zbieramy dojrzałe owoce czarnego bzu. Myjemy je i obieramy z łodyżek a następnie przekładamy do garnka, dosypujemy cukier i zalewamy taką ilością zimnej wody, żeby owoce były w całości przykryte. Garnek nakrywamy pokrywką i gotujemy ok. 45 min. na lekkim ogniu. Rozgniatamy tłuczkiem miękkie owoce i odcedzamy sok. Odstawiamy na ostygnięcia, a następnie dodajemy sok z połowy cytryny i gotujemy kolejne 15 min. Gorący syrop przelewamy do słoiczków lub buteleczek. Pasteryzujemy 15 min.
Więcej artykułów, które mogą Cię zainteresować:
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Syrop z kwiatów czarnego bzu