Cebula ma dużą zawartość witaminy C, działa bakteriobójczo, łagodzi gardło przy kaszlu suchym i pomaga w odkrztuszaniu w przypadku kaszlu mokrego.
Jest smaczny i naturalny. To jeden z bardziej znanych i stosowanych naturalnych syropów na ryma i kuckani.
Składniki: 2 średnie cebule, 4 łyżki cukru lub miodu, opcjonalnie: 2 ząbki czosnku, świeży imbir (ok. 3 cm), sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Przygotowujemy słoik, do którego układamy warstwami pokrojoną cebulę i zasypujemy warstwami cukru. Wierzch posypujemy cukrem. Opcjonalnie możemy dodać pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku lub/i imbiru. Możemy też dodać sok z cytryny. Słoik zakręcamy i odstawiamy na parapet. Po ok. 12 godzinach syrop, który zacznie się wytwarzać na bieżąco jest gotowy do spożycia. Zalecana dawka dzienna dla osoby dorosłej to 3 x po 1 łyżce.
Jak narychtować?
Cebula muszmy łobrać i pokroć we flostry. Do krauzki wciepować szychtami cebula i cuker. Na wiyrchu posuć cukrym. Ku tymu mogymy dodać pokroty czosnek, zozwór abo zoft z cytrony. Zawrzyć krauzka i dać na łokno. Po poru godzinach idzie już nabiyrac zoft na łyżka i pić trzi razy na dziyń po łyżce.
Przeczytaj także:
Z babcinej apteczki na przeziębienie
Tradycyjne sposoby na wzmocnienie odporności
Wodzionka - przepis