Oprócz swojej urody, kasztanowiec dostarcza nam półprodukty, które wykorzystywane są od wieków w medycynie naturalnej.

Kasztanowiec zwyczajny to popularne w Europie, bardzo okazałe drzewo. W maju zbierane są jego kwiaty, w lipcu/sierpniu - niedojrzałe kasztany zamknięte w kolczastych, zielonych torebkach, zaś jesienią dojrzałe już, brązowe kasztany. Rzadziej wykorzystywane są także jego liście i kora. Z tych darów natury można samodzielnie wytwarzać nalewki, maści, oleje i okłady, które wykazują prozdrowotne właściwości, przede wszystkim:

  • wzmacniają naczynia krwionośne
  • usprawniają przepływ krwi
  • przeciwdziałają obrzękom
  • zapobiegają żylakom i pękaniu naczyniek krwionośnych
 
Nalewka z kasztanów

Składniki: 30 niedojrzałych kasztanów, 1,5 l alkoholu 40% (najlepiej wymieszać pół na pół spirytus z wodą)

Sposób przygotowania:
Niedojrzałe kasztany zbieramy na przełomie lipca i sierpnia, kroimy na małe kawałki lub tłuczemy a następnie wkładamy do dużego słoika. Całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie, pamiętając by co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem. Po upływie wskazanego czasu odcedzamy nalewkę przez sito i przelewamy do butelki. Trzymamy w chłodnym, zacienionym miejscu. Tak przygotowaną nalewkę stosujemy zewnętrznie - wcieramy ją miejscowo dwa razy dziennie.