Październik i listopad to czas kiedy dojrzewają jesienne odmiany jabłek. To dobra okazja by przychlybić sie dzieckom chrupiącymi placuszkami.
Składniki: 5 jabłek, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, 1 torebka cukru waniliowego, łyżeczka soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do posypania, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i wycinamy kieliszkiem lub nożem gniazda nasienne, żeby wyszły kształtne plastry z dziurką.
Mąkę mieszamy dokładnie z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym. Do mąki wlewamy mleko i masę jajeczną, mieszamy dokładnie. Na patelni rogrzewamy sporą ilość oleju. Plastry jabłek nadziewamy delikatnie na widelec, zanurzamy w cieście z wszystkich stron i jeden po drugim kładziemy na mocno nagrzany olej. Smażymy z obu stron aż pięknie się zarumienią. Przekładamy placuszki na talerz i obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem z buraków cukrowych lub z mniszka lekarskiego. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu jeszcze gorące.
Jak narychtować?
Jabka łobiyromy ze skórki, krojymy we flostry hrube na tak kole 1 cyntymenter. Potym obrzynomy pójszodki keliszkiem abo nożym coby wyszły szykowne flostry z dziurom.
Monka miyszomy ze solom i bakpulwrym. Terozki muszymy ufyrlać jajca z wanilijencukrym. Do monki wlywomy mlyko i krynconka, fyrlomy fest dobrze. Na patelce rozgrzywomy dojś dużo łoleju. Jabka tonkomy na widełce w cieście, dowomy na łolej i smażymy aż sie fajnie przibronocom. Jeszcze wrzawe dowomy na talyrz, muszymy ich posuć pudercukrym, poloć malasym abo miodkiem majowym i jeś wrzawe.
Sprawdź podobne przepisy:
Bryja z jabłkami, czyli śląska szarlotka
Ajerkuchy z jabłkami
Malas (melasa)
Miodek majowy