Dawniej by nakarmić całą liczną rodzinę przygotowywano smażonke z dodatkiem mąki i mleka. Składniki te znacznie zwiększały jej objętość.
Taką cyganionom, czyli oszukaną jajecznicę nazywano czasem pipa albo fuła.
Przy każdej chałpie chodziły kury, które w zależności od pory roku znosiły więcej lub mniej jajek. Zagonno gospodyni oszczędzała jajka, a gdy trzeba było podreperować domowy budżet, sprzedawała ich część na targu.
Cyganiono jajecznica - przepis
Składniki: 4 jajka, 0,5 szklanki mleka 3,2% (opcjonalnie wymieszanego pół na pół ze słodką śmietanką 30%), 2 łyżki mąki, sól do smaku, szczypiorek, łyżka masła do smażenia
Sposób przygotowania:
W miseczce rozrabiamy dokładnie mleko z mąką. Następnie wbijamy jajka, dodajemy sól i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Siekamy drobno szczypiorek. Wlewamy jajka z dodatkami i smażymy, tak jak zwykłą jajecznicę. Jeśli jest za gęsta w czasie smażenia dodajemy więcej mleka. Kiedy jajka już się zetną, dorzucamy pokrojony szczypiorek.
Nasza jajecznica najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i kawą zbożową z mlekiem.
Jak narychtować?
Do miski dowomy mlyko, monka i miyszomy, coby nie porobiły się szpetne krupy. Ku tymu wciepujymy jajca i sól do szmaku, zaś miyszomy. W tygliku rozpuszczomy masło. Wlywomy jajca i miyszomy smażonka. Jakby była za gynsto to dolywomy mlyka tela wiela zabiere. Sznytloch krajymy drobno i dociepujymy do smażonki.
Tako smażonka szmakuje nojlepij ze świyżym chlebym, a do zapicio pasuje gorczek kawy zbożowej z mlykiem.