Kokoski, czyli kokosanki, to ten rodzaj ciasteczek cieszyńskich, który jest chętnie przygotowywany z okazji różnych świąt.

Ślązacy wypiekają je na Święta Bożego Narodzenia, komunie i wesela, ale równie chętnie kupują w budach na odpustach parafialnych.

 

Składniki na około 50 sztuk: 5 białek, 1,5 szklanki cukru pudru, 3 szklanki kokosu

Sposób przygotowania:

Białka z jaj ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy masę łyżką. Na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy łyżeczką niewielkie porcje ciasta. Wkładamy blachę do nagrzanego do temperatury 150 stopni piekarnika i pieczemy kokoski około 15 minut. Żeby ciasteczka były jeszcze bardziej chrupiące, zostawiamy je w wyłączonym, ale nagrzanym piekarniku. Masę na kokoski możemy też wykładać na kwadracikach lub kółkach wyciętych z andrutów.

Jak narychtować?

Piynć biółtek ubić na fest sztywno piana. Potym dosuć półtora szolki pudercukru i dali ubijać, aż sie cuker durch rozpuści. Do tego dociepać 3 szolki kokosu i wymiyszać leko łyżkom. Na naszmarowano fetym abo wyłożono papiórym blacha nakłodać łyżyczkom małe kupki ciasta. Wrazić do nagrzotej bratruły i piyc na lekij tymperaturze kole sztwierć godziny. Coby kokoski były chruszczonce, podsuszomy je jeszcze w nagrzotym piykaroku.

 

Więcej artykułów o ciasteczkach cieszyńskich:

Cieszyńskie ciasteczka
Słodkie orzechowe ule
Ule
łorzechowe rożki
Bawole oczka
Kawusie
Kartofelki marcepanowe