Kawusie swoim wyglądem i smakiem przypominają dorodne ziarenka kawy. Są łatwe do zrobienia i możesz nimi zaskoczyć swoich gości. 

Korzenie tych pysznych, słodkich maszketów prowadzą nas na Śląsk Cieszyński, gdzie znanych jest kilkadziesiąt (!) rodzajów tzw. ciasteczek cieszyńskich.

Składniki: 350 g cukru pudru, 70 g masła, 3 łyżki kawy naturalnej mielonej, 30 g kakao, 7 łyżek rumu

Sposób przygotowania:

Do naczynia przesiewamy cukier puder, dodajemy kawę i kakao, stopniowo wlewamy roztopione masło i rum. Ręką wyrabiamy dokładnie masę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, by z łatwością formować z niej ziarenka kawy. Gęstość masy możemy regulować masłem i rumem. Gotowe kawusie układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce.

Jak narychtować?

Bierymy miska, do kierej muszymy przesioć pudercuker, kawa i kakało. Do tego pomału dowomy roztopione masło i rum. Wszysko dobrze wyrobiomy rynkom, coby szło kulać elegancki ziorka kawy. Jak trza idzie doloć rumu abo stopionego masła. Kawusie ukłodomy na talyrzu i dowomy do lodówki.

Więcej artykułów o ciasteczkach cieszyńskich:

Cieszyńskie ciasteczka
Słodkie orzechowe ule
Ule
łorzechowe rożki
Bawole oczka
Kokoski – ciasteczka na Boże Narodzenie i odpust
Kartofelki marcepanowe