Kawusie swoim wyglądem i smakiem przypominają dorodne ziarenka kawy. Są łatwe do zrobienia i możesz nimi zaskoczyć swoich gości. 

Korzenie tych pysznych, słodkich maszetów prowadzą nas na Śląsk Cieszyński, gdzie znanych jest kilkadziesiąt (!) rodzajów tzw. ciasteczek cieszyńskich.

Składniki: 200 g cukru pudru, 50 g masła, 1,5 łyżeczki kawy naturalnej mielonej, 1,5 łyżeczki kakao, 1 żółtko, rum

Sposób przygotowania:

Jajko myjemy i parzymy gorącą wodą, oddzielamy żółtko od białka. W naczyniu mieszamy cukier puder, kawę i kakao, stopniowo dodajemy roztopione masło, żółtko i odrobinę rumu do smaku. Mieszamy dokładnie masę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, by z łatwością formować z niej ziarenka kawy. Jeśli jest za rzadka dodajemy cukru pudru. Gotowe kawusie układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce.

Jak narychtować?

Jajco myjymy i parzimy szkorupka wrzawom wodom. Łoddzielomy żółtko łod biółtka. Bierymy miska, do kierej muszymy wsuć pudercuker, półtora łyżyczki pomletej, prawdziwej kawy i kakała. Do tego pomału dowomy roztopione masło, żółtko i kapka rumu. Wszysko dobrze miyszomy, coby szło kulać elegancki ziorka kawy. Jak trza idzie dosuć pudercukru. Kawusie ukłodomy na talyrzu i dowomy do lodówki.