9 października 2007 r. drobne ciasteczka cieszyńskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego, w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Składniki: 500 g mąki, 150 g zmielonych orzechów włoskich, 150 g cukru pudru, 1 kostka masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
W maszynce mielimy drobno orzechy włoskie. Dosypujemy cukier puder i mąkę. Dodajemy masło i kwaśną śmietanę. Siekamy wszystko nożem, a następnie krótko wyrabiamy ciasto ręką na jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią małe rogaliki (ok. 3-4 cm) uformowane z ciasta. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 150 st. C przez około 15 minut. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Jak narychtować?
15 deka łorzechów zemleć w maszynce dojś drobno (na hrubszo monka). Do łorzechów dosuć tela samo pudercukru i pół kila monki. Wciepać kostka świyżuśkigo masła i łyżka kwaśnej śmietonki. Terozki posiekać wszysko nożym, aż bydzie jednako masa. Reszta wyrobić rynkom, ino nie za długo. Narychtować blacha wyłożono papiórym i na nia kłaść ciasteczka ukulane na małe rożki (kole 3-4 cm). Wrazić do nagrzotej bratruły i piyc na lekij tymperaturze kole sztwierć godziny. Jak rożki łochłódnom, idzie je posuć pudercukrym.
Więcej informacji na temat ważnych uroczystości rodzinnych oraz świąt dorocznych, zwyczajów, wierzeń oraz tradycyjnej, świątecznej kuchni czytaj w artykułach:
Słodkie orzechowe ule
Ule
Cieszyńskie ciasteczka
Wigilijny stół
Siemieniotka – tradycyjna zupa wigilijna
Moczka, makówki i kompot z pieczek
Moczka
Makówki
Kompot z pieczek
łorzechowe rożki
Wigilijne wypędzanie "chroboka"
Gorzołka na zaloci chroboka we Wilijo
Wierzenia wigilijne
Historia bożonarodzeniowego drzewka