21 grudnia 2012 r. kopa ornontowicka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Składniki na biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru
Składniki na kopę: 1 l słodkiej śmietanki 30%, 10 łyżek cukru pudru, dowolne owoce świeże lub z puszki: mandarynki, ananas, kiwi, brzoskwinie, 10 łyżek spirytusu oraz 10 łyżek soku z ananasa z puszki do nasączenia
Sposób przygotowania:
Pieczemy biszkopt i studzimy. Następnie ciasto musimy przekroić nożem z długim ostrzem wzdłuż na połowę i nasączyć je spirytusem oraz sokiem z ananasa z puszki. Ubijamy słodką śmietankę 30% z cukrem pudrem i dodajemy do niej pokrojone owoce: pomarańcze, mandarynki, kiwi oraz brzoskwinie i ananasy z puszki. Na dużym talerzu układamy na przemian warstwę biszkoptu i bitej śmietany z owocami, formując kształt kopy. Smarujemy kope dokładnie bitą śmietaną i dekorujemy owocami. Chłodzimy w lodówce i od razu podajemy gościom.
Jak narychtować?
Piekymy biszkopt ze szejściu jajec, czekomy, aż bydzie zimny i przekrowamy na posprzyk na szychty. Potym polywomy go dojś fest szpyrytusym i troszkom zoftu z ananasa z biksy. Słodko śmietonka ubijomy z pudercukrym i dodowomy pokrote w konski mandarynki, apfelziny, kiwi, firzichy i ananasy. Na talyrz przekłodomy szychty roz biszkoptu, roz śmiytonki z łowocami. Formujymy piykno kopa, szmarujymy bitom śmietonkom i strojymy roztomańtymi łowocami po wiyrchu. Gibko chłódzymy i zaroz podowomy gościom, coby sie kopa nie rozkielzła, bo to by był darymny futer. Kopa idzie też zrobić, jak zostanom jakiś abfale z biszkoptu z inkszego ciasta.