W dniu 31 sierpnia 2006 r. moczka/bryja została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Gotowe dania i potrawy.

Składniki: 500 g piernika, woda, 150 g masła, 2 łyżki mąki, 1 l kompotu ze śliwek, 1 l kompotu z truskawek, 1 l kompotu z agrestu, 1 gorzka czekolada, 200 g orzechów włoskich, 200 g orzechów laskowych, 200 g migdałów, 200 g rodzynek, 100 g suszonych moreli, sól i sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe kroimy, zalewamy wodą i odstawiamy. Następnie dobrze rozmoczony piernik przecieramy przez sito do wielkiego garnka. Dolewamy sok z kompotów: ze śliwek, truskawek i agrestu. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. W rondelku robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy zasmażkę do dużego garnka z piernikiem i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Dodajemy gorzką czekoladę, rodzynki, pokrojone suszone morele, orzechy laskowe, włoskie i migdały. Moczkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy owoce z kompotów.

Jak narychtować?

Na moczka muszymy mieć piernik, kiery trza pokroć, zaloć wodom i zostawić, aż sie dobrze rozmoczy. Potym przecieromy go bez cedzitko i dolywomy zoft z kompotów. Wszysko warzymy, dobrze miyszajonc, coby sie nie przipoliło. Do tygla bierymy dość szykowny konsek masła, trocha monki i robiymy z tego leko zosmożka. Jak zewre, dowomy to do piernika i cołki czas miyszomy. Trza tyż dać ku tymu szczypta soli i zoft z cytrona do szmaku, dobro szekulada, rozynki i pokrote suszone morele, posiekane łorzechy: włoski, lyskowe i mandle – kierych downij nie było. Na łostatek wciepujymy śliwki, pozimki, wieprzki z kompotów. I już momy gotowo moczka na cołki świynta. 

 

Więcej informacji na temat Wigilii, Świąt Bożego Narodzenia, zwyczajów, wierzeń oraz tradycyjnej, świątecznej kuchni czytaj w artykułach:

Wigilijne wypędzanie "chroboka"
Gorzołka na zaloci chroboka we Wilijo
Wierzenia wigilijne
Historia bożonarodzeniowego drzewka
Wigilijny stół
Moczka, makówki i kompot z pieczek
Makówki
Słodkie orzechowe ule
Ule
Kompot z pieczek
Cieszyńskie ciasteczka
łorzechowe rożki