31 sierpnia 2006 r. miodula/miodunka/miodonka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego w kategorii: Napoje.

Składniki:  0,5 l wody, 0,5 l spirytusu, 4 łyżki miodu, 2 szklanki czarnej herbaty, 1 duży kieliszek koniaku

Sposób przygotowania:

Cztery łyżki miodu rozpuszczamy w wodzie. Dolewamy 2 szklanki mocnej, czarnej herbaty, duży kieliszek koniaku i pół litra spirytusu. Wszystko dokładnie mieszamy, rozlewamy do butelek i odstawiamy, żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły.

Jak narychtować?

Sztyry łyżki miodu rozpuścić w pół litra wody. Doloć dwie szolki dobrego, mocnego tyju, achtlik koniaku abo winiaku i pół litra szpyrytusu. Wymiyszać, porozlywać bez trichter do flaszek i doczkać, aż sie przegryzie. Z kożdym tydniym miodulka bydzie coroz lepszo w szmaku.