Smaczne, pachnące placki zrobione ze zwykłych składników, które zawsze mamy pod ręką. Sprawdźcie - są pyszne!
Składniki: 200 g twarogu, 1 jajko, pół szklanki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, bułka tarta, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kostkę twarogu tłustego lub półtłustego łączymy widelcem z jajkiem, dodajemy 2 łyżki cukru i cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy pół szklanki mąki przesianą z mniejszą połową łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy wszystko dokładnie widelcem. Formujemy placuszki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na dość głębokim tłuszczu z obu stron (może być olej, masło lub pół na pół). Wykładamy placuszki na talerz i posypujemy cukrem pudrem,
Jak narychtować?
Bioły syr puczymy widełkom z jajcem , dowomy cuker i tytka wanilijencukru, kapke soli i miyszomy. Ku tymu dowomy monka przesioto z bakpulwrym i zaś miyszomy widełkom. Terozki w rynkach robiymy nie za wielki placki i muszymy kożdy łobkulać w bułce tartej. Smażimy z łobu stron tak coby były piyknie przibronocone. Placuszki mogymy posuć pudercukrym i jeś gorki.
Przepis pochodzi z domu rodzinnego Basi Puchalik z Bzia.